Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti - BIEFF s-a încheiat duminică, cu ceremonia de premiere a celor mai bune filme experimentale prezentate anul acesta în cele trei secţiuni competiţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ediţia cu numărul 14 a BIEFF s-a bucurat de un număr în creştere de spectatori, înregistrând inclusiv proiecţii sold out, urmate de sesiuni de Q&A între cineaşti şi public, printre care cele două proiecţii ale filmului „TWST / Things We Said Today”, regizat de Andrei Ujică, „8 ilustrate din lumea ideală”, în regia lui Radu Jude, Christian Ferencz Flatz şi montat de Cătălin Cristuţiu şi „It's Not Me”, cel mai recent film al francezului Leos Carax.

Câştigătorii BIEFF.14

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„bluish”, cel de-al doilea lungmetraj al duo-ului austriac Lilith Kraxner şi Milena Czernovsky, a fost desemnat câştigătorul Marelui Premiu BIEFF 2024, în valoare de 20.000 de euro, constând în servicii de post-producţie pentru următorul film, oferite de Avanpost.

În secţiunea dedicată scurtmetrajelor româneşti, juriul a ales să decerneze premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc filmului „Lucky Girl Syndrome”, semnat de Raya Al Souliman. Juriul a acordat de asemenea o menţiune specială pentru concept vizual scurtmetrajului „Surge of Transference” al regizoarei Geo Barcan, constând în servicii de post-producţie în valoare de 1.000 de euro oferite de LUNO.

„Like A Sick Yellow”, în regia Norikăi Sefa, a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din Competiţia Internaţionala de Scurtmetraja a BIEFF.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit Nataliyei Ilchuk, autoarea scurtmetrajului „The Seventh Shift”, un film produs independent despre lupta unei femei din Ucraina de a-şi păstra integritatea în ciuda presiunilor sociale. Premiul pentru cel mai bun concept vizual a fost acordat filmului „Towards The Sun, Far From The Center”, în regia lui Luciana Merino.

Juriul a ales să ofere şi două menţiuni speciale care au mers către filmele „Razeh-Del”, în regia cineastei de origine iraniană Maryam Tafakory, şi „UNDR”, în regia artistului de origine palestiniană Kamal Aljafari.

BIEFF continuă la Timişoara

BIEFF a pregătit o surpriză pentru cinefilii timişoreni, care vor putea vedea, în premieră în oraşul lor, o retrospectivă specială a filmelor câştigătoare BIEFF.14, şi nu numai, în perioada 11 - 13 octombrie, la Cinema Victoria din Timişoara.

În 11 octombrie, de la ora 18.30, timişorenii vor putea vedea scurtmetrajele câştigătoare de la BIEFF.14, iar de la ora 20.30, Marelui Premiu BIEFF 2024, bluish, în regia lui Lilith Kraxner şi Milena Czernovsky.

Mini-retrospectiva va continua în 12 şi 13 octombrie cu un program dedicat scurtmetrajelor româneşti recente, dar şi cu proiecţii speciale parte din programul focus Machinima: Gamepad Filmmaking.

Printre surprize se numără şi lungmetrajul „Grand Theft Hamlet”, de Pinny Grylls & Sam Crane, şi un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv „Desktop Warhol”, în cadrul căruia vor fi proiectate „Sleep #2”, în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internaţională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) şi „Empire”, în regia lui Phil Solomon (2008-2012).

Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de discuţii cu Vladimir Nadein, unul dintre cei doi curatori specializaţi în cinema experimental şi intersecţia dintre cinema şi noile medii digitale care au conceput programul special Machinima: Gamepad Filmmaking.

Programul complet al retrospectivei şi biletele vor fi disponibile pe site-ul Cinema Victoria începând cu săptămâna aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.