Casa de modă franceză Chanel a readus eleganţa în Cuba comunistă, marţi, printr-o paradă extravagantă, organizată pe unul dintre bulevardele principale din Havana, pe durata căreia modelele profesioniste au purtat rochii de bal strălucitoare, rochii de cocktail din tul şi pălării spectaculoase, în timp ce unele dintre ele au fumat trabucuri cubaneze, informează Reuters.
Chanel este prima casă de modă majoră care a organizat o prezentare în Cuba, subliniind reluarea relaţiilor cu Occidentul şi noile inegalităţi de pe insulă.
Statele Unite şi Cuba, foşti inamici în timpul Războiului Rece, au decis în mod oficial în iulie 2015 să îşi reia relaţiile diplomatice.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Numeroase celebrităţi, precum actriţa Tilda Swinton şi top-modelul Gisele Bundchen, au călătorit în Cuba pentru a asista la această prezentare de modă spectaculoasă, care a evocat eleganţa Cubei pre-revoluţionare, şi au ajuns la eveniment la bordul unor automobile de epocă decapotabile.
Printre vedetele cubaneze prezente la eveniment s-au aflat nepotul fostului preşedinte Fidel Castro, Tony, un model aspirant, a cărui profesie a stârnit nedumerire în rândul societăţii cubaneze, ţinând cont de discursurile anticapitaliste ale fostului lider cubanez.
”Este o onoare pentru toţi cubanezii ca acest eveniment important să aibă loc aici”, a spus Tony Castro, în vârstă de 17 ani.
Karl Lagerfeld, care se află la conducerea departamentului de creaţie al casei Chanel din anul 1983, spune că noua sa colecţie de modă se inspiră din ”bogăţia culturală şi deschiderea spre lume a Cubei”.
Motivele cubaneze prezente în noua colecţie a casei Chanel - ”Cruise” - au fost exemplificate prin creaţii vestimentare precum jachete, halate de baie şi fuste în care au abundat nuanţe de turcoaz şi roz.
Berete negre cu paiete au reamintit cele purtate de fostul revoluţionar Ernesto ”Che” Guevara, un erou naţional în Cuba.
Referindu-se la motivul pentru care colecţia ”Cruise” a fost prezentată în Cuba, casa Chanel a vorbit despre originile vacanţelor de croazieră, inventate pentru americanii bogaţi care, dorind să scape de vremea ploioasă şi rece din timpul iernii, călătoreau spre Cuba la bordul unor iahturi şi vase de croazieră.
Vasele de croazieră americane au fost interzise în Cuba în timpul Războiului Rece. Luni, primul vas de croazieră american care a ajuns pe insulă după Revoluţia castristă din 1959 a andocat în portul din Havana.
Preşedintele american Barack Obama a întreprins şi el de curând o călătorie în Cuba.
Karl Lagerfeld, în vârstă de 82 de ani, este cunoscut pentru prezentările sale spectaculoase, pe care le-a organizat în trecut în locuri insolite, precum cazinouri, supermarketuri şi braserii.
De această dată, creatorul de modă german a lăsat strălucirea de modă veche a Havanei, în trecut un port bogat, să vorbească de la sine.
Pe parcursul show-ului, ce a avut o durată de 25 de minute, pe ritmuri live cubaneze, modelele casei Chanel au parcurs ”un podium” cu o lungime de 160 de metri, pe Paseo del Prado, decorat pe margini cu felinare şi statui din bronz.
Unii dintre cubanezi au criticat însă decizia casei Chanel de a-şi prezenta această colecţie opulentă într-o ţară care se confruntă cu lipsuri numeroase.
Creaţiile casei Chanel, care pot să coste până la câteva zeci de mii de dolari, nu sunt vândute în Cuba, iar cei mai mulţi dintre cetăţenii acestei ţări nu pot să îşi permită să le cumpere. Aproximativ 70% din forţa de muncă din Cuba lucrează pentru stat, iar salariul mediu este de 25 de dolari.
Alţii, în schimb, au spus că acest show de modă spectaculos a oferit visurilor lor ”aripile” de care acestea aveau nevoie pentru a putea să zboare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.