Nivelul de securitate din timpul Festivalului de Film de la Cannes 2016, care se deschide miercuri, va fi ”intens”, întrucât Franţa continuă să se confrunte cu un risc ridicat de atacuri teroriste, a anunţat, luni, Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne din această ţară, informează Reuters.
Prin prisma celor peste 45.000 de persoane aşteptate să participe la ediţia 2016 a Festivalului de Film, autorităţile franceze se află în alertă maximă şi au decis să deplaseze la Cannes 400 de agenţi de securitate, câteva sute de poliţişti şi militari din forţele speciale, care sunt pregătiţi să intervină în orice moment, a precizat ministrul Bernard Cazeneuve, luni, într-o conferinţă de presă.
Franţa se află în stare de urgenţă după atacurile revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), ai cărei militanţi au ucis 130 de persoane în noiembrie 2015 în atentate comise în diverse spaţii recreative din Paris şi împrejurimile capitalei franceze, inclusiv într-o sală de concerte, cafenele şi în faţa stadionului Stade de France.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Întrucât suntem pe punctul de a deschide festivalul şi eu mă aflu aici pentru a verifica protocolul de securitate, pot să vă spun că ne confruntăm cu un risc care este mai mare ca niciodată”, a declarat Bernard Cazeneuve.
”Împotriva unui inamic care este hotărât să lovească în orice moment, trebuie să fim extrem de vigilenţi în orice moment”, a adăugat ministrul francez.
Franţa a anunţat deja planuri de extindere a stării de urgenţă pentru a acoperi şi perioada în care se va desfăşura turneul de fotbal Euro 2016, care va debuta luna viitoare, şi a anunţat implementarea unor măsuri de securitate mult mai stricte la intrarea pe stadioane.
În 1978, autorităţile franceze au dejucat un atentat terorist în timpul Festivalului de la Cannes, după ce au descoperit o bombă care fusese plasată pe scena Palais des Festivals din Cannes.
2016 marchează una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului.
Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.
Două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul ”Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).
De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.
Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.
Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.
Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.
Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.
Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.
Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...