Covorul roşu a fost derulat miercuri pe Croazetă, sub un soare radios, marcând deschiderea celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes, care a debutat în condiţii de securitate sporită, promiţând spectatorilor şi pasionaţilor de cinema şansa de a admira de la mică distanţă unele dintre cele mai mari staruri ale celei de-a şaptea arte, precum Nicole Kidman, Isabelle Huppert, Pedro Almodovar şi Will Smith, informează AFP.com.
Francezul Arnaud Desplechin, un obişnuit pe Croazetă, va avea onoarea de a lansa noua ediţie a festivalului, prin intermediul filmului său ”Les fantômes d’Ismaël”, ce prezintă un triunghi amoros, alcătuit din Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg şi Mathieu Amalric.
Lansat în cinematografe miercuri, filmul a fost proiectat la ora prânzului în prezenţa reprezentanţilor presei, veniţi la Cannes în jumăr mare - peste 4.500 de jurnalişti - din lumea întreagă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Înainte de sosirea vedetelor filmului pe covorul roşu, vânătorii de autografe şi fani de toate felurile s-au reunit în faţa Palais des Festivals et des Congrès din Cannes. Gala oficială de deschidere, prezentată de Monica Bellucci, va debuta la ora locală 19.00 (20.00 ora României, n.r.).
Actriţa italiană a deţinut acest rol şi în 2003. ”Dragostea mea pentru cinema m-a determinat să fac acest lucru. Trebuie să mulţumesc Festivalului de la Cannes, deoarece fără el parcursul meu nu ar fi fost acelaşi”, a declarat Monicca Bellucci, care participă pentru a opta oară la festival.
”Niciodată nu am invitat atât de multe staruri internaţionale”, în special pentru o gală excepţională, marţea viitoare, care va fi punctul culminant al celei de-a 70-a ediţii a festivalului”, a declarat preşedintele festivalului, Pierre Lescure.
- Invitaţi surpriză -
Un mare dineu de gală ce va reuni personalităţi care au marcat istoria festivalului, inclusiv numeroşi laureaţi al trofeului suprem - Palme d'Or -, a fost anunţată de organizatori. Numele acestor vedete sunt păstrate în mare secret, dar delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a promis ”o urcare spectaculoasă a scărilor din faţa Palais des Festivals et des Congrès”.
Spectatorii vor avea astfel multe motive de bucurie, în contextul în care ameninţarea teroristă se află la cel mai ridicat nivel din Franţa, iar autorităţile au implementat un dispozitiv de securitate considerabil, la 10 luni după atentatul comis în oraşul vecin, Nisa, în urma căruia 86 de persoane au fost ucise de Ziua Naţională a Franţei.
”Obiectivul nostru este să deranjăm cât mai puţin posibil. Pentru ca petrecerea să rămână o petrecere”, a declarat, marţi, şeful Poliţiei locale, în ciuda unei prezenţe poliţieneşti importante şi a instalării unor jardiniere uriaşe din beton, pentru a preveni orice tentativă de atac terorist cu ajutorul unor autoturisme sau camioane.
19 filme au fost selectate în competiţia oficială şi vor concura pentru trofeul Palme d'Or, ce va fi atribuit pe 28 mai, decorat în mod excepţional în acest an cu diamante, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a festivalului.
Printre acestea se află şi cel mai recent film regizat de Michael Haneke (”Happy end”) - care ar putea intra în istorie dacă va câştiga pentru a treia oară trofeul Palme d'Or -, patru filme americane, inclusiv ”Good Time” al fraţilor Safdie - cei mai tineri din competiţie - şi Sofia Coppola, care revine pe Croazetă cu pelicula ”The Beguiled”.
Franţa este şi ea bine reprezentată, având patru filme în competiţie: ”L'amant double", de François Ozon, "Rodin", de Jacques Doillon, "120 battements par minute", de Robin Campillo, şi "Le redoutable". un film de Michel Hazanavicius despre Jean-Luc Godard, cu o acţiune plasată în mai 1968.
- Polemica Netflix -
Se mai află în cursa pentru trofeul suprem două filme finanţate şi / sau distribuite de platforma americană de streaming video pe bază de abonament Netflix - ”The Meyerovitz Stories”, de Noah Baumbach, şi ”Okja”, de Bong Joon-ho.
Această premieră a generat polemici în cadrul celei de-a şaptea arte franceze, deranjată de includerea în competiţie a companiei americane, aflată în concurenţă directă cu producătorii de filme pentru cinematografe. Organizatorii şi-au modificat apoi regulamentul, care impune ca, începând din 2018, orice film din competiţie să fie lansat în cinematografe.
Juriul care va departaja peliculele din competiţie va fi prezidat de cineastul spaniol Pedro Almodovar şi va include nume sonore ale cinematografiei mondiale, precum regizorul italian Paolo Sorrentino, actorii americani Will Smith şi Jessica Chastain şi actriţa chineză Fan Bingbing.
Organizatorii de la Cannes au prevăzut şi o serie de evenimente unice, precum un masterclass ce va fi susţinut de regizorul Clint Eastwood pe 21 mai.
Cannes-ul din acest an şi-a deschis uşile în faţa serialelor TV - vor fi proiectate pe Croazetă două episoade din al treilea sezon din ”Twin Peaks”, serialul-cult creat de David Lunch, şi al doilea sezon din ”Top of the Lake”, de Jane Campion, singura femeie regizor care a câştigat trofeul Palme d'Or.
Ediţia 2017 de la Cannes va încerca să realizeze şi o incursiune în universul realităţii virtuale, graţie unui scurtmetraj regizat de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñarritu, premiat cu două premii Oscar pentru regie, cu filmele ”Birdman” şi ”The Revenant”.
A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.