Calea Victoriei nu a mai fost atât de bătătorită de la celebrele plimbări ale bucureştenilor din Interbelic. Joi seara, după furtună, câteva mii de curioşi au mers în cea mai aglomerată promenadă a luminii, la deschiderea Festivalului Internaţional al Luminii Spotlight, care a strălucit prin două momente de senzaţie: show-ul Lorzilor Luminilor, care s-au duelat cu arcuri electrice, şi "orchestra de lumini" 3D proiectată pe faţada Cercului Militar, un dans animat pe ”Oda Bucuriei” a lui Beethoven.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lords of Lights, un gigant gonflabil alb de 12 metri ancorat lângă statuia lui Carol I, cinci îngeri luminoşi care îi invitau pe trecători să-şi facă selfiuri, o macara a atârnat în Piaţa Revoluţiei un mini oraş de neon, toate instalaţiile interactive au fost activate joi, în prima seară a festivalului luminii Spotlight. Timp de patru zile, Calea Victoriei devine o galerie, luminată în fiecare seară, de la ora 20.30 până la ora 23.00.

Festivalul Internaţional al Luminii Spotlight a reuşit să atragă, în prima seară, pe fostul Pod al Mogoşoaiei, cu jocuri de lumini interactive câteva mii de oameni. Turişti, copii, bebeluşi, biciclişti, curioşi de toate vârstele au blocat Calea Victoriei, de la Ateneul Român până la Piaţa Naţiunilor Unite, şi au făcut cea mai lungă promenadă de seară, cam o oră jumătate, cât se parcurge întreagă arteră cu spectacole de lumini.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei mai mulţi dintre vizitatori au pornit plimbarea de la Piaţa "George Enescu”, unde Lords of Lights, doi băieţi camuflaţi în roşu şi albastru, din cap până în picioare, s-au jucat cu fulgerele lui Zeus. Toţi privitorii au folosit cu încredere camere de filmat, tablete, telefoane deştepte. A fost show-ul care a deschis festivalul, cel mai urmărit moment.

La Palatul Regal, în piaţa din faţă, instalaţia olandeză "Drawn in light” a oferit spectatorilor o scenă urbană, luminată în alb, mai multe elemente au fost atârnate de o macara, fiecare mişcându-se în propriul ritm. O maşină, o casă, o bicicletă, felinare, oameni. Un oraş-neon. În faţa Bibliotecii Central Universitare, lângă statuia lui Carol I, un gigant gonflabil din Austria părea să cerceteze zona şi pe cei din jur. "Fantastic Planet” s-a numit lucrarea imaginată de Amanda Parer. Mici şi mari, oamenii nu s-au lăsat intimidaţi de dimensiuni şi l-au atins.

Următoarea oprire a fost la "Angels of Freedom”, o instalaţie românească. Şi aici s-au format cozi pentru câteva fotografii cu "îngerii” scăldaţi în lumină.

În apropiere, Palatul Telefoanelor şi hotelul Novotel se aprindeau în culori la atingerea unor butoane, iar ferestrele celebrului palat îşi schimbau culoarea după claviatura unor maeştri de ceremonii. Mulţi au apăsat butoanele care controlau culorile din ferestre, sub supravegherea personalului tehnic. Copii şi vârstnici s-au jucat care mai de care mai ager cu luminile şi, aşa, o orchestră de lumini a încântat plimbăreţii.

Mici jucării zburătoare şi fosforescente au fost lansate pentru câteva secunde în aer pe tot traseul.

La Cercul Militar, la fiecare zece minute, a fost oferit un spectacol grandios, care a adunat cei mai mulţi spectatorilor. Cronometrul amplasat acolo a stârnit şi mai mult curiozitatea. ”Oda Bucuriei” a răsunat, iar Cercul Militar a devenit, pentru câteva momente, cea mai privită clădire din Bucureşti. Acesta este unul dintre efectele festivalului: să te facă să priveşti clădirile cu istorie ale oraşului.

Un tânăr se lăuda prietenului că a făcut live streaming timp de cinci minute pe Facebook şi amicii au putut vedea în timp real transformarea faţadei Cercului Militar. Jocuri de lumini colorate, altele alb-negru şi o splendidă sesiune de video-mapping au încântat privirile. La final, aplauze pe bulevardul deschis circulaţiei pietonale.

”Asta vezi o dată într-o viaţă”, au spus câteva voci. Inevitabil, pe acest traseu, vedeai, auzeai, te ”împiedicai” de un străin. "Pardon!", "Excuse me!”. Prin aglomeraţia de pe Calea Victoriei se mergea umăr la umăr. Turiştii nu au ratat ocazia să fotografieze obiectivele luminate. Clădirea CEC şi Muzeul Naţional de Istoriei au fost îmbrăcate în lumini roşii, galbene şi albastre. Nici statuia de pe scările Muzeului Naţional de Istorie nu a fost ocolită de flash-uri.

Lângă sediul Poliţiei Capitalei, clădire aflată în renovare, pe dreapta, la un stand, vizitatorii îşi puteau face selfie 3D. "Noi reproducem imaginea pe acel ecran, aşa cum vedeţi, iar, la final, cei care sunt interesaţi, primesc amintire o păpuşă care-i înfăţişează imprimată 3D", a spus un reprezentant al standului. 

"Hikarinoki” din Franţa este un copac, construit din coşuri de gunoi, capace de oale şi abajururi, luminat în verde, care a atras privitorii ca un magnet. În învălmăşeală, cei mai calmi îşi luau timpul necesar unei fotografii făcute cu aparate foto profesionale.

O hologramă uriaşă, "Holo Face”, a îmbrăcat un perete pe acelaşi traseu. S-au mai observat de-a lungul căii Light Carpet IRIS (Olanda), o instalaţie lungă de 60 de metri, pe care păşeşti cu teamă să nu striveşti lumina, şi Light Perspective din România, un set-up de primăvară. “Uite nişte frunze. Asta o să mâncăm toată viaţa”, i-a spus o doamnă soţului, în timpul ce-l trăgea de mână. Un alt vizitator a întrebat: “E cu bilete?” La stand, privitorii s-au pozat cu pomi, flori şi un soare supradimensionat, o veritabilă punere în scenă. 

O coregrafie a fost proiectată pe faţada unei clădiri anonime aproape de Dâmboviţa. “Embodymento”, un spectacol luminos românesc, a redat interacţiunea dintre dans, artă vizuală şi arhitectură. Iluzia optică reda un dans ca o hârtie mototolită. Este fost ultimul show al festivalului, montat la capătul arterei.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Lumină Spotlight continuă, în fiecare seară, până duminică, pe acelaşi drum, de la ora 20.30 la 23.00. În următoarele seri vor fi iluminate arhitectural şi Foişorul de Foc, Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" şi Statuia Geniului "Leul". 

Spotlight stă sub semnul candidaturii oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.