Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va începe joi, cu documentarul „Dancer”, de Steven Cantor, de la ora 19.00, şi se va încheia duminică, cu documentarul fantezist „Hail the New Puritan”, de Charles Atlas, de la 20.30. Ambele proiecţii vor avea loc la Cinema „Elvire Popesco”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentele din cadrul BIDFF 2018 se vor desfăşura la Cinema „Elvire Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar, Qreator şi CINETic.

Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România este „[re]tracing” - urmele pe care timpul le-a lăsat în vieţile oamenilor şi ale comunităţilor din care fac parte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe lângă cele două programe competiţionale (scurtmetraje internaţionale şi naţionale), în care au fost selectate 30 de filme, la BIDFF 2018 vor fi prezenţi doi specialişti internaţionali, care vor coordona laboratorul de dezvoltare de filme de dans - „Stories in Movement”: Guy Cools, unul dintre cei mai renumiţi dramaturgi internaţionali, care va susţine atelierul de dramaturgie, şi Helena Jonsdottir, una dintre cele mai importante coregrafe din Scandinavia, inovatoare a filmului de dans, care va coordona atelierul de creaţie.

Competiţia internaţională de scurtmetraje a fost împărţită în două secţiuni - „[re]tracing Values” şi „[re]tracing Time” -, iar fiecare dintre acestea cuprinde zece filme. Cât priveşte competiţia naţională, numărul de aplicaţii s-a triplat faţă de anul 2016, când a fost introdusă în festival.

Cele zece filme selectate în competiţia naţională vor fi proiectate pe 7 septembrie, de la ora 21.00, la Deschis Gastrobar, iar cele din competiţia internaţională, pe 8 septembrie, de la ora 18.30, la Cinema „Elvire Popesco”.

Juriul va fi format din Helena Jonsdottir (Islanda, coregrafă şi regizoare de film), Gabor Pinter (Ungaria, selecţioner şi director de festival) şi Adrien Ouaki (Franţa, regizor şi coregraf, câştigătorul BIDFF 2017) şi va acorda trofeul pentru cel mai bun film din competiţia internaţională, în valoare de 1.000 de euro, premiul pentru inovaţie, în valoare de 500 de euro, şi premiul pentru cel mai mai bun film românesc, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român. Acestora le va fi adăugat premiul publicului, în valoare de 300 de euro.

„Midnight Specials”, o selecţie de filme româneşti de arhivă, şi „A Museum (Theatre)”, expoziţie participativă creată de regizoarea Clyde Chabot şi compania „La Communauté Inavouable”, vor fi prezentate pe 6 septembrie, între orele 21.00 - 22.30, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, respectiv pe 8 şi 9 septembrie, la DESCHIS Atelier, între orele 12.00 şi 18.00.

În cadrul BIDFF 2018 va mai fi proiectat lungmetrajul de ficţiune 3D „My Life Rehearsed in One Leg” (2018, România), regizat de Bogdan Mustaţă, cu aportul coregrafei Iulia Weiss, pe 7, 8 şi 9 septembrie, la CINETic.

Sala „Stere Popescu” a CNDB va găzdui premiera în România - pe 9 septembrie, de la ora 18.30 - a spectacolului „IRIS”, creat de coregrafa şi dansatoarea finlandeză Johanna Nuutinen.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociaţiei Tangaj Dance, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la Bucureşti, British Council, Institutului Balassi şi 4 Proof Film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.