Biletele pentru ediţia XV a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest se pot achiziţiona începând de luni. Ediţia aniversară are loc între 25 octombrie - 3 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, Cineplexx Băneasa, Cinema Muzeul Ţăranului şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Biletele pot fi achiziţionate de pe Eventbook.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru proiecţiile de la Cineplexx Băneasa, biletele sunt disponibile pe www.cineplexx.ro şi la casieria cinematografului. Programul complet al ediţiei XV Les Films de Cannes à Bucarest este disponibil pe filmedefestival.ro

Roberto Minervini, câştigător al Premiului pentru Cel Mai Bun Regizor (Un Certain Regard, Cannes 2024) cu filmul “The Damned”, va fi prezent între 29 şi 31 în Bucuresti, participând la sesiuni de întrebări şi răspunsuri după proiecţiile cu cel mai recent film al său. 

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

“The Damned” este primul lungmetraj de ficţiune al lui Roberto Minervini, născut în Italia şi cunoscut pentru lunga sa carieră în filmul documentar. Plasat în timpul Războiului Civil American, în iarna anului 1862, filmul urmăreşte un regiment de soldaţi voluntari însărcinaţi cu patrularea unor zone de frontieră necunoscute din teritoriile vestice. Pe măsură ce misiunea lor îşi schimbă în cele din urmă cursul, semnificaţia din spatele angajamentului lor începe să le scape. „Un film puternic despre monotonia războiului şi deconstrucţia eroismului său. (…) Filmul lui Minervini este la fel de mult despre lupta omului cu el însuşi şi cu conştiinţa sa pe cât este despre războiul propriu-zis”, nota criticul Marc van de Klashorst.

Kristin Thompson, program dedicat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest ediţia XV

Criticul si istoricul american de film Kristin Thompson este pentru prima dată la Bucureşti cu ocazia unor serii de evenimente organizate în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Kristin Thompson va prezenta două filme clasice în cadrul unei secţiuni Carte Blanche şi va susţine un masterclass.

Vineri 25 octombrie, de la ora 20, va fi proiectat în Sala Auditorium a Muzeul Naţional de Artă al României  „The Long Day Closes” (1992, Terence Davies). Sâmbătă 26 octombrie, de la ora 15, Kirsten Thompson va susţine un masterclass la Sala Cinema – UNATC, cu intrare liberă, moderat de Andrei Rus şi Andrei Gorzo.

Tot sâmbătă, de la ora 18.30, va fi prezentă la Cinema Elvire Popesco „Lady Windermere’s Fan” (1925, Ernst Lubitsch). Vizita lui Kristin Thompson este determinată de o apariţie editorială de excepţie: traducerea în limba română a „Istoriei filmului: o introducere” (Kristin Thompson, David Bordwell şi Jeff Smith) publicat în 2024, în două volume, la editurile UNATC Press şi Vellant.

„Avanpremierele Toamnei” - cele mai noi filme semnate de regizorii români se văd la Cinema Muzeul Ţăranului

Les Films de Cannes à Bucarest aduce şi anul acesta în secţiunea “Avanpremierele Toamnei” cele mai recente filme româneşti, care pot fi urmărite în festival înainte de lansarea oficială. Filmele din această secţiune concurează pentru Premiul Publicului, stabilit prin vot. Premiul este destinat susţinerii distribuţiei filmului în cinematografe si este oferit de Dacin Sara.
Se văd la “Avanpremierele Toamnei”

„Ink Wash” - regia Sarra Tsorakidis

Filmul, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (selectat în secţiunea Discovery), o are în centru pe Lena, o pictoriţă care îşi câştigă banii din picturi murale şi se află într-un moment foarte vulnerabil al vieţii sale. Împlineşte 40 de ani şi este din nou singură, după ani de zile petrecuţi într-o relaţie care tocmai s-a sfârşit. Dezamăgită şi cu inima frântă, se refugiază în lucru, în pictarea pereţilor unui hotel brutalist din sud-vestul României, înconjurat de păduri.  Izolată în mijlocul naturii, Lena este nevoită să-şi descopere forţa interioară şi valorile morale într-o ţară copleşită de corupţie.

„TATA” - regia Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc

Selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, “TATA”” este o poveste puternică şi emoţionantă despre lupta unei fiice pentru a rupe ciclul de violenţă din familia sa şi de a vindeca rănile trecutului, atât pentru ea şi generaţiile viitoare, cât şi pentru cel care a rănit-o.

„Săptămâna Mare” - regia Andrei Cohn (Premiul Cel mai Bun Actor, Sarajevo FF 2024)

Singurul film românesc selectat anul acesta la Berlinale, “Săptămâna Mare” în regia lui Andrei Cohn îşi continuă traseul festivalier. Undeva pe la 1900, România, în Săptămâna Mare, relaţia tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba şi Gheorghe, argatul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărţirea lor. Mândru şi violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paşti. Ameninţarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Din acel moment, hangiul se va strădui să facă distincţia între pericolul real şi cel fabricat de angoasele sale, angajându-se pe un drum al transformării care va avea consecinţe extreme.

„Alice On and Off”- regia Isabela Tent (Premiul FIPRESCI, Cel mai bun film românesc de debut, Transilvania IFF 2024)

Alice este o fată neiubită, captivă în existenţa unei mame tinere. La 16 ani, se îndrăgosteşte de Dorian, care a sărit de 50. Deşi se căsătoresc şi au un fiu, Aristo, ecourile familiare ale propriei sale copilării dificile ies din nou la iveală. Într-o dinamică familială în care este forţată să-şi asigure singură subzistenţa, Alice recurge la videochat şi îşi ignoră aspiraţiile artistice, în timp ce se luptă cu adicţia. Un portret intransigent al traumei transgeneraţionale, în care Alice se zbate să fie prezentă în viaţa lui Aristo, să-şi urmeze visurile şi să se regăsească.

„O familie aproape perfectă” - regia Tudor Platon

“După 30 de ani de căsnicie, părinţii mei m-au anunţat că se despart. În timp ce ei treceau prin acest proces dureros, eu m-am îndrăgostit şi mi-am început propria familie. Filmul explorează diferitele nuanţe pe care dragostea le capătă între părinţi şi copii şi copiii care devin părinţi.” (Tudor Platon)

„Vampiru’ Zombi” - regia Sebastian Mihăilescu

Va fi proiectat în premieră mondială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul o prezintă pe Cătălina, o studentă la regie care face echipă cu Marchizu', un basist rock decrepit care face şi figuraţie în filme, pentru a-i filma primul videoclip. În timp ce lucrează împreună, Cătălina descoperă că Marchizu' seamănă izbitor cu un personaj din poveştile copilăriei sale, Vampiru’ Zombi, iar asta o face să pună la îndoială amintirile şi poveştile care au format-o. Este Marchizu' umbra vie a tatălui ei de mult pierdut? Filmul estompează graniţa dintre realitate şi ficţiune, lăsându-i pe spectatori să se întrebe dacă nu cumva totul este în mintea protagonistei.

„Leo Records” - regia Ioana Grigore

În 1973, Leonid Samuilovich fuge din URSS şi obţine un loc de muncă stabil la Radio BBC în Londra. Cinci ani mai târziu, moderatorul de radio Alexei Leonidov începe să lanseze discuri cu înregistrări clandestine introduse ilegal din ţările totalitare prin operaţiuni complexe de spionaj şi contraspionaj. Astăzi, producătorul muzical Leo Feigin, în vârstă de 86 de ani, stă în vârful unei arhive cu peste 30.000 de discuri de vinil şi CD-uri, reflectând asupra sensului muncii sale în mijlocul perspectivei sumbre a noii cortine de fier. Astăzi, casa de discuri Leo Records este un simbol al rezistenţei muzicale împotriva regimurilor autoritare şi un pionier a ceea ce acum cunoaştem ca fiind avangardă.

Secţiunea „Avanpremierele Toamnei” este curatoriată de Andrei Tănăsescu, care va modera şi Q&A-urile de la sfârşitul lungmetrajelor.

Ca în fiecare an, secţiunea este completată, în afara competiţiei, cu două calupuri de scurtmetraje, tot la Cinema Muzeul Ţăranului. Pe 26 octombrie vor fi proiectate: Surge of Transference (Geo Barcan), If I Float (Bogdan Alecsandru), Eugen, prietenul Antoniei (Vlăduţ Iosef), Thalassophobia (Ana Runa Postelnicu), Apeluri Nepreluate (Andreea Păiş), Clare’s Decision Not to Get Up (Teona Galgoţiu), Ţinând-o sus cu Sztroe (Hana Stroe).

În 28 octombrie vor fi proiectate scurtmetrajele: „Dansează, regină” (Maria Mitulescu), „Somnoroşii” (Tudor Jurgiu), „Lucky Girl Syndrome” (Raya al Souliman), „The Life and Miracles of Saint Nicodemus of Tismana” (Liviu Bărbulescu), „Cameras Do Not Record Such Things” (Alexandru Solomon), „Bimbos Against Capitalism” (Ana Floares).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.