Tinerii cineaşti se bucură de oportunităţi unice în cadrul Astra Film Festival (Sibiu, 20-27 octombrie), care a împlinit anul acesta 31 de ani. Regizorii şi producătorii români şi din Europa, care au proiecte cinematografice în dezvoltare, primesc ghidajul şi expertiza specialiştilor din industrie, în cadrul programului DocTank. Iar studenţii la film de la universităţi din ţară, precum şi de la prestigioase universităţi din străinătate, participă anul acesta, în premieră, la un program de formare, DocStudent Hub. În plus, AFF2024 dedică un program special unei cineaste, artiste şi teoreticiene absolut remarcabile, Trinh T. Minh-ha, invitată de onoare a acestei ediţii, la care vor avea acces atât specialiştii din industrie, cât şi publicul larg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astra Film Doc Tank. Opt proiecte cinematografice au fost selectate anul acesta la Astra Film Festival pentru a fi dezvoltate în cadrul programului DocTank, dedicat industriei de film documentar. Filmele, care se află în diferite stadii de dezvoltare sau producţie, vor primi atât expertiza şi ghidajul unor specialişti din industrie, cât şi sprijin financiar pentru a fi finalizate. Proiectele selectate aparţin unor regizori şi producători din România (patru documentare, unul realizat în co-producţie cu Franţa), Cehia, Estonia, Slovacia şi Ungaria. Programul DocTank este implementat în cadrul AFF încă din anul 2016 şi are ca scop încurajarea dezvoltării industriei româneşti şi europene de film documentar.

Premiile Astra DocTank 2024. La finalul programului, vor fi oferite patru premii.

Programul include şi sesiuni individuale de mentorat, la care participă trei tutori, experţi internaţionali din industria de film documentar: regizorul Jorge Léon din Belgia (Directing tutor), producătorul Olivier Sertić din Croaţia (Production tutor) şi Dimitra Kouzi, consultant şi producător de comunicare din Grecia (Marketing tutor). Informaţii despre lista filmelor secţionate şi programul complet DocTank2024 pot fi consultate aici: https://www.astrafilm.ro/program-doctank

Astra DocTank Emerging Voices Award oferit de Voyo. Premiul oferit de Voyo pentru cel mai promiţător proiect românesc include un acord de dezvoltare şi suma de 5.000 de euro.

Chiansaw Europe Studio Award. Premiul include servicii de post-producţie pentru colorizare şi masterizare DCP în valoare de 5.000 euro.

Raina Festival Consultancy Award. Premiu care constă în consultanţă şi analiză privind înscrierea în cadrul festivalurilor de film.

East Silver Market Award by the Institute of Documentary Film. Este un premiu care include selecţia pentru East Silver Market 2025 şi două acreditări pentru echipă.

Din juriul DocTank fac parte: Gabriela Iacob (Head of Scripted Content Development, PRO TV Romania), Viorel Chesaru (Managing Director Chainsaw Europe), Inka Achté (Director de achiziţii la Raina Films şi Director de Programela DocPoint Helsinky Documentary Film Festival din Finlanda) şi Veronika Dvořáčková (East Silver Manager la Institute of Documentary Film din Republica Cehă).

Focus Trinh T. Minh-ha: Intervale ale rezistenţei. Anul acesta, Astra Film Festival dedică un program special unei cineaste, artiste şi teoreticiene absolut remarcabile, Trinh T. Minh-ha, invitata de onoare a acestei ediţii. Publicul AFF2024 va putea viziona trei dintre filmele sale, şi anume Reassemblage (1982), Shoot for the Contents (1991) şi What About China? (2022), şi va putea participa la o sesiune de Q&A şi la masterclass: "Focus Trinh T. Minh-ha: Intervale ale rezistenţei" - menite să evidenţieze abordarea sa radicală asupra documentarului.

Născută la Hanoi şi emigrată în SUA în 1970, Trinh a redefinit modurile prin care înţelegem conceptele de identitate, reprezentare şi putere încă de la începutul anilor 1980, cu precădere în contextul vocilor colective feminine marginalizate, originare din Sudul global. Cele mai cunoscute texte ale sale–ca, de pildă, cartea Woman, Native, Other (1989) – au jucat roluri-cheie în istoria feminismului şi a studiilor post-coloniale, formulând o critică nuanţată asupra privirii şi opticii totalitare.

DocStudent Hub. Astra Film Festival le dedică în exclusivitate studenţilor la film din România şi din Europa un program de formare. Vor avea ocazia să ia parte la workshop-uri, masterclass-uri şi activităţi practice din domeniul artei, producţiei şi distribuţiei filmului documentar. Vor participa studenţi şi profesori de la cinci universităţi de prestigiu din Praga, Zagreb, Vilnius, Bratislava, Zlin, precum şi de la universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Ei vor participa, de asemenea, în calitate de observatori, la sesiunile de prezentare a proiectelor de film (pitching session) din cadrul programului de industrie Doc Tank. Prezentat în premieră, programul DocStudent Hub este dezvoltat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi Astra Film Festival.

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. AFF se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.