Un număr de 184 de cinematografe independente din Statele Unite au proiectat marţi filmul ”1984”, o adaptare cinematografică a celebrului roman omonim scris de George Orwell, ce descrie un viitor distopic, în semn de protest faţă de politicile administraţiei Donald Trump, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia The United State of Cinema, care a organizat aceste proiecţii în 44 de state americane, pentru o singură zi, spune că a demarat această iniţiativă ”pentru a lua poziţie şi a apăra valorile de bază ale societăţii americane: libertatea cuvântului, respectarea celorlalţi oameni şi un adevăr elementar - nu există lucruri precum «fapte alternative»”.

Lungmetrajul a fost proiectat şi în cinci cinematografe din Canada, unul din Marea Britanie, unul din Suedia şi unul din Croaţia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Filmul ”1984”, care prezintă viziunile lui George Orwell despre o societate distopică totalitară, spune povestea personajului Winston Smith, membru al Partidului Exterior.

El lucrează la Departamentul de Înregistrări din Ministerul Adevărului, iar reponsabilitatea lui este de a rescrie şi distorsiona istoria.

Alegând rebeliunea şi dorind să scape de tirania Fratelui cel Mare (”Big Brother”), Winston Smith, interpretat de John Hurt, începe să ţină un jurnal - fapt ce poate pedepsit cu moartea.

Romanul începe cu fraza următoare: ”Era o zi însorită dar rece din aprilie, iar orologiul suna ora 13”.

Organizatorii iniţiativei de marţi au publicat pe site-ul asociaţiei United State of Cinema o explicaţie pentru acţiunea lor: ”La mai puţin de o lună de la debutul noii administraţii prezidenţiale, proprietarii de cinematografe, în mod colectiv, au ajuns la concluzia că orologiul bate deja ora 13”.

Organizatorii au ales această dată - 4 aprilie - pentru a coincide cu momentul precizat în romanul lui George Orwell în care personajul Winston Smith începe să se comporte ca un rebel faţă de un sistem abuziv şi să ţină un jurnal.

Regizat de britanicul Michael Radford, ”Nineteen Eighty-Four” este una dintre cele mai reuşite ecranizări şi a doua transpunere pe ecran a romanului lui George Orwell.

O parte din totalul încasărilor obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate unor organizaţii de caritate locale.

Printre cinematografele care au difuzat filmul ”1984” în cursul zilei de marţi s-au aflat şi unele dintre cele mai prestigioase săli de proiecţii din America de Nord, Film Society of Lincoln Center, Alamo Drafthouse şi IFC Center.

După victoria repurtată de Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, romanul ”1984”, de George Orwell, a cunoscut vânzări explozive, care au crescut cu 9.500%, şi a reintrat pe lista de bestselleruri publicată de cotidianul The New York Times. 

Romanul a fost retipărit în ianuarie, la câteva decenii după ce a fost scris, după ce actuala administraţie americană a apărat ”faptele alternative”, un termen folosit de Kellyanne Conway, consiliera principală de la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump, în timpul unei dispute televizate despre numărul de persoane care au asistat la ceremonia de învestitură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.