Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul începe luni, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), şi aduce în prim plan lungmetraje prezentate şi premiate la Cannes, Toronto, Karlovy Vary şi Rotterdam, concerte şi întâlniri cu cineaşti români şi străini. Sergei Loznitsa, cunoscut pentru filme precum „In the Fog”, „A Gentle Creature” şi „Donbass”, este invitatul de onoare.
Lungmetrajul „The Dead Don't Die” al americanului Jim Jarmusch, cu Bill Murray şi Adam Driver în distribuţie, va fi proiectat luni seară, în camping, în deschiderea evenimentului. Filmul a fost şi cel care a deschis Festivalul de la Cannes de anul acesta, unde a fost selectat în competiţie, iar acum el va fi prezentat în premieră în România.
Invitatul de onoare al festivalului este cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, premiat, între altele, la Cannes, Karlovy Vary, Sevilia şi Tallinn Black Nights, şi nominalizat la premiile Academiei europene de film. Cel mai recent film al său, documentarul „State Funeral”, o cronică a celor patru zile de dinainte înmormântării lui Iosif Stalin, a fost selectat în afara competiţiei la Festivalul de la Veneţia de anul acesta.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La Anonimul vor fi prezentate, atât în sălile de cinema, cât şi în aer liber, patru lungmetraje de ficţiune („My Joy”, „In the Fog”, „A Gentle Creature” şi „Donbass”) şi trei documentare („Maidan”, „Austerlitz” şi „The Trial”). Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care va participa cineastul.
Sergei Loznitsa va primi Trofeul Anonimul pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale şi va susţine un masterclass, pe 10 august.
Şase producţii au fost selectate în competiţia de lungmetraje a festivalului. Ludmila Cvikova, selectorul festivalului, a ales: „Working Woman” (r. Michal Aviad, Israel, 2018), „The Best of Dorien B.” (r. Anke Blondé, Belgia, 2019), „Transnistra” (r. Anna Eborn, Suedia - Danemarca - Belgia, 2019), „The Father” (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Bulgaria - Grecia, 2019), „Tehran: City of Love” (r. Ali Jaberansari, Iran - Marea Britanie - Olanda, 2019) şi „Monştri.” (r. Marius Olteanu, România, 2019).
Dacă „The Father” a fost recompensat anul acesta cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, „Monştri.” a fost parte din competiţia Forum a Berlinalei 2019, iar „Transnistria” a fost premiat la Göteborg şi Rotterdam.
Douăsprezece scurtmetraje româneşti vor concura în festival, între ele aflându-se filme semnate de Anca Damian, Adrian Silişteanu, Ioachim Stroe şi Adi Voicu.
Tot 12 filme au fost alese şi pentru competiţia de scurtmetraje internaţionale. Între ele, producţii din Spania, Franţa, Italia, Olanda şi Ungaria.
O întâlnire informală între public şi actori, regizori şi producători români, la care se va discuta despre filmul românesc, aşteptările publicului şi aşteptările realizatorilor, va avea loc în a doua zi a festivalului, pe 6 august, de la ora 11.00.
Patru lungmetraje româneşti au fost selectate în afara competiţiei Anonimul: „Alice T.”, de Radu Muntean, care va fi proiectat în prezenţa actorului Şerban Pavlu, „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, la proiecţia căruia vor participa actorii Julieta Szonyi, Vlad Ivanov şi producătorul Ramona Grama, documentarul „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu, care va rula în prezenţa regizorului, şi „Arest”, de Andrei Cohn. O sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa regizorul Andrei Cohn şi actorul Iulian Postelnicu va avea loc pe 10 august.
În cadrul festivalului vor avea loc şi concerte. Pe scena din camping vor urca Muse Quartet, Karpov not Kasparov, Sinicika - Grupul Vocal al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Mila 23, şi Gojira cu Planet H.
„A Gentle Creature” al lui Loznitsa, selectat în competiţia de la Cannes din 2017, va fi proiectat în închiderea festivalului, urmat de concertul Gojira & Planet H şi de proiecţia filmului câştigător la secţiunea scurtmetraj şi a lungmetrajului care va fi recompensat cu Trofeul Anonimul 2019.
Programul poate fi consultat pe site-ul festivalului.
Începând cu această ediţie, prin intermediul Eventbook, vor putea fi rezervate bilete cu valoare 0 la proiecţiile din cele două săli ale cinematografului din Green Village Resort, unde există un număr limitat de locuri. Biletele pot fi rezervate online cu 48 de ore înainte de începerea proiecţiei şi pot fi ridicate de la info point-ul Anonimul din campingul Green Dolphin, zilnic între orele 10.00 şi 18.30. În cazul în care biletele rezervate nu au fost ridicate cu până la 30 de minute înainte de începerea proiecţiei, ele vor fi anulate.
Pentru proiecţiile în aer liber, din Green Dolphin Camping, nu este necesară rezervarea de bilete.
Drama islandeză „Copacul vrajbei noastre/ Under the Tree”, de Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, a câştigat anul trecut Trofeul Anonimul. La secţiunea de scurtmetraj au fost decernate premiul publicului pentru cel mai bun film străin peliculei „Retouch” (Iran), în regia lui Kaveh Mazaheri, şi premiul publicului pentru cel mai bun film românesc producţiei „Totul e foarte departe”, în regia lui Emanuel Pârvu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...