Ludmila Cvikova, selectorul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre selecţia realizată pentru ediţia de anul acesta, a zecea pentru ea în această postură, şi despre publicul fidelizat al evenimentului.
Ca selector al festivalului, principalul său scop este acela de a demonstra oamenilor care vin la Sfântu Gheorghe că filmul este artă, iar premiul cel mare pe care îl primeşte de câţiva ani este acela că mulţi dintre cei care ajung în Deltă sunt încântaţi de selecţia ei.
”La început, a fost mult mai uşor, pentru că festivalul avea mai mulţi bani. Poate că nu ar trebui să spun asta, dar, de ce nu. Până la urmă, în toate ţările, bugetul culturii este tăiat. Pentru mine, cultura nu înseamnă doar să mergi la o galerie de artă, filmul este artă. Desigur, nu tot. Este şi entertainment, şi business, dar parte din el este artă şi asta încerc să arăt aici. Cred că este foarte important ca oamenii să fie expuşi la cultură. În zece ani ne-am format un public care acceptă că nu este distrat în acest loc frumos, ci expus la cultură şi educat. Uneori sunt filme provocatoare, care se ocupă de multe probleme din lume, pentru că toate ţările se confruntă, mai mult sau mai puţin, cu aceleaşi probleme. Chiar dacă te afli în Asia, Africa de Sud sau Europa, culoarea se schimbă puţin, în rest recunoşti proveştile”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lungmetrajele selectate pentru ediţia din acesta an sunt: ”The Burglar” (regia Hagar Ben-Asher, Israel – Germania - Franţa, 2017), ”Quality time” (regia Daan Bakker, Olanda - Norvegia, 2017), ”Mariţa” (regia Cristi Iftime, România, 2017), ”Los nadie” (regia Juan Sebastián Mesa, Columbia, 2016), ”Burning birds” (regia Sanjeewa Pushpakumara, Franţa - Sri Lanka – Qatar - Olanda, 2016) şi ”Sexy Durga” (regia Sanal Kumar Sasidharan, India, 2017).
Ludmila Cvikova vede în jur de 500 de filme pe an. ”Când Miruna Berescu (directoarea festivalului, n.r.) aduce aceşti cineaşti recunoscuţi, în fiecare an, eu încerc să mă concentrez pe voci noi, importante”.
Procesul de selecţie durează, de regulă, câteva luni. ”Cu o lună înaintea festivalului este stabilită. Mai durează, înainte, câteva luni în care discut cu Miruna, pentru că totul trece prin Bucureşti. Este selecţia mea, dar discutăm multe lucruri”.
Despre câtea dintre filmele selecţionate anul acestea, Ludmila Cvikova spune: ”Am simţit că este important să aduc această peliculă din Sri Lanka, pentru că este o ţară măcinată de probleme, iar aceşti cineaşti sunt voci noi care au curajul să vorbească despre istoria şi prezentul tulburi. La fel, în cazul filmului indian. Este cumva în pericol, pentru că titlul, «Sexy Durga» - durga înseamnă zeiţă în India, a stârnit numeroase controverse. Au primit multe scrisori de ameninţare. Şi filmul acesta abordează violenţa din această ţară, violenţa împotriva femeilor. I-am spus regizorului, după ce am văzut filmul, că îi mulţumesc că nu a arătat violenţa, ci doar o simţi. Multe producţii vorbesc despre violenţa împotriva femeilor. Există şi un film din categoria entertainment, cum este cel israelian - m-am gândit că va prinde la un public mai larg - are ceva romantism, mister. Cel columbian prinde bine la publicul tânăr”.
”Trebuie să aduc ceva nou, să nu repet titluri care au fost arătate la TIFF, de exemplu. Chiar dacă am o listă lungă, mereu aştept să văd ce prezintă ei. Uneori, din păcate, la unele filme trebuie să renunţ. Dar este parte din joc. Rămân destule filme frumoase pe care să le arătăm”.
De când maniera de alegere a câştigătorului a fost modificată, iar publicul votează, preferinţele spectatorilor au fost, de multe ori, aceleaşi cu cele ale selectorului. ”Uneori, au fost diferenţe mici. Din fericire, au încetat să mai voteze pentru filmele româneşti. Aveau tendinţa asta, ceea ce este frumos din partea lor”.
”Când trec prin camping şi mi se întâmplă să mă oprească oameni să îmi vorbească despre filme - ăsta este cel mai mare premiu. Sunt persoane care revin. Doi oameni au venit la mine şi mi-au spus că vin de câţiva ani pentru că le place selecţia mea. Ce-ţi poţi dori mai mult?!”.
Din programul evenimentului de la Sfântu Gheorghe, care va avea loc până duminică, fac parte 53 de lungmetraje, scurt şi mediumetraje, atât în competiţii, cât şi în programe speciale, dar şi patru concerte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...