Alain Delon, în vârstă de 82 de ani, a acordat ziarului Le Monde un interviu în care vorbeşte despre faptul că nu vrea să renunţe la cinema, "să facă ultimul film", regretând că nu a făcut unul regizat de o femeie, relatează AFP. El a mărturisit şi că viaţa şi cariera sa sunt un "accident", pentru că dacă nu ar fi fost propulsat în cinema de femeile care se îndrăgosteau de el ar fi devenit un "proxenet".
"Nu vreau să continui lupta prea mult. Am o carieră atât de excepţională încât nu vreau să fac un film prea mult", reafirmă în interviul-fluviu actorul care a realizat peste 80 de filme, sub bagheta unora dintre cei mai mari regizori: Melville, Visconti, Losey, Antonioni.
"Cineaştii cu care aş mai fi putut filma au murit", adaugă el. "Vă jur, nu văd, astăzi, cine ar putea să-mi mai facă un film. Sau atunci să-mi prezinte o poveste minunată".
Actorul, care a avut roluri remarcabile în "Rocco şi fraţii săi", şi "Ghepardul, de Luchino Visconti, confirmă că are "intenţia, înainte de a muri, de a juca într-o piesă care se intitulează "Le Crépuscule d'un fauve", de Jeanne Fontaine".
"Aştept să mă refac fizic. Sper să o fac foarte repede", a precizat el.
Întrebat despre regretele sale, Alain Delon a subliniat că "există un singur lucru" care "i-a lipsit şi îi va lipsi întotdeauna": "să fac un film în regia unei femei". "Vă daţi seama că asta nu mi s-a întâmplat niciodată", a spus starul.
Revenind la cariera sa, actorul emblematic a explicat că a "nimerit în această meserie graţie femeilor".
"Ele sunt acelea care m-au făcut să fac cinema. Femeile sunt acelea care mă vor, îmi dau totul, femei care s-au îndrăgostit de mine. Ele au, minim, şase sau şapte ani mai mult decât mine. Vreau să văd atunci în ochii acestor femei că sunt cel mai frumos, cel mai mare, cel mai puternic şi de asta devin actor", a precizat el.
La reîntoarcerea sa din războiul din Indochina, în 1956, Alain Delon a spus că a fost "un gangster". "Am femei într-un cartier din Paris şi urmează să devin peşte. Dar, Dar cum am femei şi în alt cartier din Paris, devin un star".
Pentru actor, "cariera sa nu are nicio legătură cu meseria de actor". "Este diferenţa esenţială - şi nu există nimic peiorativ aici - între Belmondo şi Delon. Eu sunt un actor, Jean-Paul este comediant", a spus el.
"Un comediant joacă, petrece ani să înveţe, pe când un actor trăieşte. Eu, mi-am trăit mereu rolurile. Nu am jucat niciodată".
Cu o carieră impresionantă şi peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon aniversat 60 de ani de la debutul său în cinematografie la începutul anului. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie.
”Rocco şi fraţii săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Ghepardul” (1963), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvânt de poliţist” (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.
S-a născut la data de 8 noiembrie 1935. Frumuseţea magnetică şi farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deşi i s-a oferit şansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-şi înceapă cariera în Franţa, unde se lansează în 1957 în ”Quand la femme s'en mêle”, în regia lui Yves Allégret. În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriţă ce avea să-i devină logodnică.
După rolul din ”Ghepardul” (regia Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la Premiile César pentru rolul principal din ”Mr. Klein” (regia Joseph Losey), iar interpretarea din ”Notre Histoire”, de Bertrand Blier, i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor.
Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.
Alain Delon a fost invitatul de onoare al Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2017 (TIFF).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.