Actriţa Tora Vasilescu va fi celebrată la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi, la gala de închidere din 10 iunie, premiul de excelenţă pentru meritele sale artistice deosebite şi pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După mai bine de 40 de ani de carieră, timp în care a jucat în teatru şi film zeci de roluri memorabile, Tora Vasilescu va fi celebrată la TIFF, unde vor fi proiectate ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), de Lucian Pintilie, şi ”Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1983), de Mircea Veroiu, din distribuţia căreia mai fac parte Gheorghe Visu, Claudiu Bleonţ şi Marcel Iureş. 

Născută în Tulcea pe 22 martie 1951, Tora Vasilescu a obţinut primul rol în film pe vremea când încă se afla pe băncile facultăţii, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. ”Cursa” (1975), filmul în care a interpretat-o pe Maria, este şi debutul lui Mircea Daneliuc. Rolul i-a adus primul dintre cele trei trofee pentru interpretare pe care Asociaţia Cineaştilor Români avea să i le ofere de-a lungul carierei.
A colaborat cu regizori precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos şi Şerban Marinescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Între filmele în care a jucat se numără ”Gloria nu cântă” (1977), de Alexandru Bocăneţ, ”Casa dintre câmpuri” (1979), de Alexandru Tatos, ”Proba de microfon” (1980), de Mircea Daneliuc, ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), de Lucian Pintilie, ”Glissando” (1985), de Mircea Daneliuc, ”Cuibul de viespi” (1987), de Horea Popescu, ”Şobolanii roşii” (1990), de Florin Codre, ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), de Şerban Marinescu, ”Legături bolnăvicioase” (2006), de Tudor Giurgiu, şi ”Q.E.D.” (2013), de Andrei Gruzsniczki.

”Proba de microfon”, alături de Mircea Daneliuc
”Proba de microfon”, alături de Mircea Daneliuc

În paralel, a jucat în numeroase spectacole pe scenele Teatrului Bulandra şi ale Teatrului Evreiesc. În ultimii zece ani, Tora Vasilescu a fost una dintre actriţele preferate de producătorii autohtoni de seriale TV şi a interpretat mai multe personaje.

Tora Vasilescu a fost distinsă cu Placheta de aur la Festivalul de Film Neorealist ”Laceno D’Oro” de la Avellino, pentru ”Imposibila iubire” (1983), iar în anul 2000 a fost decorată de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (2 -11 iunie) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Printre invitaţii speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiţi actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat premiul pentru întreaga carieră.

Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca ”Micuţa Dorrit” (1983), ”Gladiatorul” (2000) şi ”The King’s Speech” (2010), va veni alături de Radu Mihăileanu la premiera filmului ”Povestea iubirii”.

Va păşi pe covorul roşu şi actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecţia horror-ului fantasy filmat în România, ”The Wanderers”, de Dragoş Buliga. În film, îşi reîntâlneşte partenerul de platou din California Dreamin’ (Nesfârşit), Răzvan Vasilescu, zece ani mai târziu.

O vedetă a cinema-ului indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua sa vizită la Cluj-Napoca, pentru a-şi prezenta continuarea blockbuster-ului ”Baahubali: The Conclusion”, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat în secţiunea 3x3 şi va sosi la Cluj-Napoca alături de soţia sa, scenarista Christelle Berthevas. Omagiat în aceeaşi secţiune va fi şi multipremiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru ”Nightlife”. Tot la Karlovy Vary, ”It’s Not the Time of My Life”, cel mai recent film al regizorului Szabolcs Hajdu, prezent şi el la TIFF, a obţinut Globul de Cristal.

Invitată în juriul competiţiei TIFF, actriţa Clotilde Courau, prinţesă de Veneţia şi Piemont, va putea fi văzută şi în ”În umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes” (regia Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza producătoarea britanică Elizabeth Karlsen (”Carol”, ”Youth”, ”The Neon Bible”, ”Great Expectations”, ”Byzantium”, ”Made in Dagenham”, ”The Crying Game”), criticul de film Geoff Andrew şi regizorul Marian Crişan.

În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney, Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, şi Corina Şuteu, consultant cultural internaţional, fost ministru al Culturii.

Vor sosi la Cluj-Napoca şi Margita Gosheva (”Glory”), membră a juriului TIFF 2016, cineastul japonez Daisuke Miyazaki, britanicul Francis Lee şi actorul Alec Secăreanu (”God’s Own Country”).

Invitaţi speciali la gala de deschidere cu ”King of the Belgians” vor fi regizoarea şi scenarista americană Jessica Woodworth, actorii Peter Van den Begin, Titus de Voogdt şi Lucie Debay, alături de cântăreţe din coruri faimoase în Bulgaria. 

Printre invitaţii români, alături de Tora Vasilescu, se numără şi regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Igor Cobileanski, Dan Chişu, Iulia Rugină, actorii Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, Doru Ana, Tudor Aaron Istodor, Maria Obretin, Crina Semciuc, Andreea Vasile şi producătoarea Ada Solomon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.