Zentiva, unul dintre principalii producători locali de medicamente, are prevăzute pentru acest an proiecte de investiţii în valoare de 5,39 milioane euro pentru cresterea capacităţii de producţie, asigurarea respectării normelor de bună practică de fabricaţie şi modernizarea echipamentelor de producţie, potrivit unui raport transmis de Zentiva Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, bugetul pe anul 2019 este de 6,48 milioane lei. Comparativ, cheltuielile de cercetare-dezvoltare efectuate în anul 2018 au fost în valoare de 7,72 milioane lei, constând în activităţi legate de transferul de produse.
Anul trecut, compania a investit 20 milioane lei (4,3 milioane euro) în noi echipamente de producţie şi în modernizarea celor existente.
"În anul 2018, societatea a realizat investiţii în valoare de 4,26 milioane euro. Obiectivele programului de investiţii, ce vor continua şi în anul 2019, sunt menţinerea Regulilor de Bună Practică în Fabricaţie şi actualizarea tehnologiilor la standarde internaţionale de calitate şi de mediu, precum şi pentru extinderea portofoliului de produse şi de noi forme de ambalare. Finanţarea programului de investiţii în anul 2018 s-a realizat exclusiv din sursele proprii ale societăţii", arată raportul.
Portofoliul de produse al Zentiva SA include 130 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.
Societatea a încheiat anul 2018 cu un profit net de 262,62 milioane lei.
Cifra de afaceri netă înregistrată a fost de 461,4 milioane lei.
Activitatea de export a produselor finite şi mărfurilor a reprezentat anul trecut 59% din total venituri din vânzări (252 milioane lei), faţă de 53% în 2017 (213 milioane lei).
Exporturile de medicamente au fost realizate printr-o societate din cadrul Grupului Sanofi (Sanofi Winthrop), respectiv printr-o societate din cadrul Grupului Zentiva (Zentiva k.s.), şi au fost destinate în principal pieţelor din Uniunea Europeană (UE). Ponderea produselor OTC în Zentiva SA (medicamente vândute fără prescripţie) în vânzări a fost de 11% în 2018 faţă de 14% în anul precedent.
Zentiva avea la sfârşitul anului trecut 578 de angajaţi.
Zentiva a fost înfiinţată în 1962 ca Intreprinderea de Medicamente Bucureşti (IMB). Compania are o capitalizare de 1,74 miliarde lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.