Zeci de firme din Alba Iulia solicită Primăriei scăderea impozitelor pe clădirile nerezidenţiale, oamenii de afaceri din municipiu arătând că impozitele pe care le plătesc către bugetul local pentru clădirile pe care le folosesc societăţile comerciale este considerabil mai mare comparativ cu municipii mari precum Cluj-Napoca sau Oradea. O petiţie prin care formulează oficial propunerea de scădere cu aproximativ 25% a impozitelor pe clădiri a fost depusă, luni, la Primăria Alba Iulia, solicitarea firmelor fiind formulată în contextul în care, în această perioadă, se află în consultare publică proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 60 de societăţi comerciale cu sediile în Alba Iulia, care activează în diverse domenii – de la producţie, la HoReCa, comerţ, construcţii şi imobiliare – solicită, printr-o petiţie adresată luni Primăriei municipiului, scăderea impozitelor pe clădirile nerezidenţiale.

În documentul depus la administraţia locală oamenii de afaceri din Alba Iulia arată că taxele pe care pe plătesc pentru imobilele în care funcţionează firmele lor sunt considerabil mai mari faţă de cele plătite de firme din Cluj-Napoca sau Oradea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„În contextul economic actual, dorim să vă atragem atenţia asupra necesităţii ajustării bazei de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale. Doleanţa noastră este fundamental legată de cota de 1,3%, ca bază de impozitare. Fără a indica neapărat o comparaţie, este uşor de observat că la nivelul multor administraţii liberale relevante (ex Cluj-Napoca 1%, Oradea 1,15%) se aplică un nivel de impozitare ce susţine şi echilibrează activitatea agenţilor economici. Din intervalul prevăzut de normele fiscale în vigoare, cuprins între 0,2%-1,3%, la Alba lulia s-a ales plafonul cel mai ridicat. La care se adaugă o cotă adiţională de 14%”, se arată în petiţia obţinută de News.ro.

În document, reprezentanţii firmelor transmit primarului Gabriel Pleşa şi administraţiei locale că apreciază efortul de dezvoltare a localităţii, care presupune cheltuieli pentru administraţia locală.

„Dar vă solicităm să aveţi în vedere că sectorul privat este nevoit, azi, să improvizeze şi să caute soluţii pentru a supravieţui pretenţiilor fiscale tot mai mari, în ciuda faptului că susţinerea bugetelor locale este strâns legată de rezultatul economic al mediului privat. O analiză pertinentă vă va demonstra ceea ce, sigur ştiţi deja, ca este foarte dificil să echilibrăm discrepanţa dintre salariile pe care statul le oferă, faţă de privat. Pe de altă parte, povara unor taxe locale la un nivel maxim de aplicare nu reprezintă rezolvarea problemelor bugetare, unde se pot aplica metode de eficientizare a cheltuielilor publice, ci limitarea fluenţei din activitatea privată”, argumentează reprezentanţii mediului privat.

Totodată, firmele atrag atenţia asupra „discrepanţelor şi unui nivel precar de taxare, inadecvat utilizarea unor proprietăţi şi spaţii din patrimoniul primăriei”, arătând că există situaţii în care concesiuni sau închirieri ale unor suprafeţe şi clădiri sunt taxate mult inferior nivelului de impozitare aplicat clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietate privată”.

În acest context, firmele semnatare ale petiţiei solicită Primăriei să aplice pentru agenţii economici din Alba lulia un nivel de impozitare de 1% la care să se adauge rata inflaţiei.

Petiţia este formulată în contextul în care, în această perioadă, se află în consultare publică proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2025. Propunerea pentru anul viitor nu prevede majorări de taxe, însă firmele propun scăderea impozitelor pentru imobilele nerezidenţiale.

„Aceste impozite reprezintă deja o povară pentru societăţile comerciale şi sunt considerabil mai mari faţă de municipii mari, cu proiecte importante de dezvoltare, dar şi comparativ cu localităţi din mediul rural, cum este comuna Ciugud, unde taxele sunt mai mici decât la Alba Iulia”, după cum a declarat pentru News.ro unul dintre semnatarii petiţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.