Virgin Orbit Holdings, fondată de miliardarul Richard Branson, a depus marţi cerere de intrare în faliment în SUA, în conformitate cu legea numită Capitolul 11, după ce compania de lansare a sateliţilor sa avut dificultăţi să-şi asigure finanţare pe termen lung după o lansare eşuată în ianuarie, transmite Reuters.
Cererea are loc la mai puţin de doi ani după ce Virgin Orbit s-a listat la bursă la o evaluare de aproximativ 3 miliarde de dolari.
Dar accidentul din ianuarie a lăsat compania în situaţia de a căuta noi finanţări şi a forţat-o să oprească operaţiunile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Credem că procedura capitolului 11 reprezintă cea mai bună cale de urmat pentru a identifica şi finaliza o vânzare eficientă şi care să maximizeze valoarea”, a declarat directorul general al Virgin Orbit, Dan Hart, într-un comunicat.
Virgin Orbit, care a fost separată de firma de turism spaţial Virgin Galactic în 2017, trimite sateliţi pe orbită folosind rachete lansate de pe un avion Boeing 747 modificat.
Compania cu sediul în Long Beach, California, a depus cererea pentru a solicita vânzarea activelor sale într-o instanţă din Delaware, la câteva zile după ce a anunţat disponibilizarea a aproximativ 85% din cei 750 de angajaţi ai săi.
Virgin Orbit a listat active de aproximativ 243 de milioane de dolari şi o datorie totală de 153,5 milioane de dolari la data de 30 septembrie.
Compania a devenit publică în decembrie 2021 printr-o fuziune, strângând cu 255 de milioane de dolari mai puţin decât se aştepta.
Virgin Orbit a fost evaluată la 65 de milioane de dolari la încheierea tranzacţiilor luni. Marţi, acţiunile sale au scăzut cu 24%, pentru a se tranzacţiona la doar 15 cenţi fiecare.
Cea de-a şasea misiune a companiei din ianuarie, folosind piesa centrală a rachetei LauncherOne, prima lansare de rachetă din Marea Britanie, nu a reuşit să ajungă pe orbită, trimiţând încărcătura utilă de sateliţi de cercetare comerciali şi de apărare în ocean.
Accidentul care a implicat portul spaţial Cornwall din Marea Britanie a forţat compania să oprească operaţiunile şi să-şi concedieze în martie aproape toţi angajaţii, pentru a economisi numerar.
MODELUL DE AFACERI
Virgin Orbit a fost înfiinţată pentru a lansa rachete mici şi pentru a oferi lansări cu preaviz scurt de oriunde, inclusiv în scopuri militare tactice, răspunzând unei nevoi evidenţiate de conflictul din Ucraina.
Dar cererea pentru rachete de lansare mai mari şi lansări de sarcină utilă partajată în spaţiu pe racheta Falcon 9 a SpaceX, în ultimii doi ani, a crescut miza competitivă.
Investiţiile de risc în startup-urile spaţiale au scăzut cu 50% în 2022, la 21,9 miliarde de dolari, potrivit companiei de capital de risc Space Capital, deoarece costul capitalului a crescut odată cu majorarea ratelor dobânzii la nivel global.
”Schimbarea pieţelor de capital şi mediul cu rate mai mari ale dobânzii au făcut dificilă obţinerea de capital nou”, a spus Hart într-o declaraţie judecătorească.
De asemenea, compania se confruntă cu ”o presiune puternică asupra preţurilor din partea concurenţilor bine capitalizaţi pe piaţa de lansare comercială”, a spus el.
Agenţia Spaţială din Marea Britanie a declarat că Marea Britanie, care are două porturi spaţiale cu lansare verticală care urmează să fie lansate anul viitor, rămâne angajată să fie un furnizor cheie de lansări comerciale de sateliţi mici.
Doi producători de sateliţi care au pierdut încărcături utile de înaltă tehnologie în lansarea eşuată din ianuarie, Space Forge din Marea Britanie şi SatRev, din Polonia, la care Virgin Orbit deţine 4%, au declarat că au planuri de rezervă pentru vehicule de lansare alternative, după cum va fi necesar.
FINANŢAREA GRUPULUI VIRGIN
Virgin Group, care deţine aproximativ 75% din compania de lansare, a declarat că a investit peste 1 miliard de dolari în unitate, inclusiv 60 de milioane de dolari în împrumuturi garantate, din noiembrie.
Fondul suveran de administrare a averilor din Abu Dhabi, Mubadala, este al doilea cel mai mare investitor, cu un pachet de 17,9%.
Virgin Investments, o unitate a Virgin Group, va oferi 31,6 milioane de dolari Virgin Orbit, în timp ce caută un cumpărător, au spus companiile.
În ciuda succesului afacerilor sale de călătorii şi telecomunicaţii, Branson a fost asociat cu o serie de eşecuri de afaceri importante într-o carieră care datează din anii 1970.
Reuters a relatat luna trecută că Matthew Brown, din Texas, a fost în discuţii pentru a investi 200 de milioane de dolari în Virgin Orbit. Aceste discuţii s-au prăbuşit, au declarat surse pentru Reuters, săptămâna trecută.
Cel mai mare creditor al Virgin Orbit este Arqit Ltd, cu sediul în Londra, căreia îi datora aproape 10 milioane de dolari pentru servicii şi ca depozit pentru client, se arată în dosar.
Arqit a refuzat să comenteze.
În 2021, Arqit Quantum şi Virgin Orbit au anunţat un acord pentru lansarea a doi sateliţi, pentru a furniza servicii de criptare naţiunilor ”Five Eyes”: Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.
Arqit Quantum a declarat în decembrie că va abandona eforturile de dezvoltare a sateliţilor şi a găsit o modalitate de a oferi criptare sigură printr-o ”infrastructură terestră” nespecificată.
U.S. Space Force, parte a armatei americane, a fost al doilea mare creditor al Virgin Orbit, cu un depozit de aproape 6,8 milioane de dolari pentru lansări viitoare. Nu a avut niciun comentariu imediat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.