Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii ar putea fi aprobată în Parlament în mai-iunie, a declarat luni vicepremierul Viorel Ştefan.
”După cum ştiţi, proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii este în dezbatere parlamentară, din câte ştiu eu se află la Senat. În măsura în care va parcurge cele două camere, va fi promulgat, va intra în funcţiune legea şi pe baza legii se va înfiinţa entitatea respectivă. Eu estimez, dacă suntem în februarie, estimez undeva mai-iunie să avem legea adoptată”, a declarat Viorel Ştefan, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la aniversarea a zece ani de la listarea transportatorului naţional de gaze Transgaz pe bursă.
Viorel Ştefan a explicat că este riscant să ofere şi alte detalii pe marginea funcţionării FSDI, atât timp cât legea nu este aprobată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Este un proiect doar, susceptibil de a fi modificat pe parcursul dezbaterilor parlamentare. Atunci când vom avea forma adoptată în Parlament, vom vedea şi regulile după care va funcţiona această entitate”, a explicat Viorel Ştefan.
Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost finalizat şi lansat la sfârşitul lunii august 2017 în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Fondul urma să cuprindă 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).
Potrivit proiectului, statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.
Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.