Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a declarat că există o slabă absorbţie a fondurilor europene la Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii şi a adăugat că ar fi profund recunoscător miniştrilor social-democraţi Marius Budăi şi Alexandru Rafila să acorde mai multă atenţie acestui aspect. El s-a oferit să îl ajute pe Marius Budăi în legătură cu optimizarea unor aspecte privind PNRR, dacă acesta i-o va cere şi va oferi un astfel de sprijin oricărui coleg din Guvern.
„Eu sunt şi în următoarele zile, 21 - 23 februarie, la Bruxelles, pentru avea discuţii cu comisarii europeni şi legat de PNRR şi legat de viitorul cadru bugetar al UE, 2021-2027. Evident că mă preocupă şi PNRR, şi viitorul cadru. Mă preocupă şi absorbţia pe actualul cadru european 2014-2020, din care mai avem doi ani. Facem o analiză la MIPE pe toate autorităţile de management, astfel încât proiectele semnate, contractele semnate care nu au nicio şansă de a fi închise până la finalul anului 2023 să fie reziliate, dacă nu au început, şi banii respectivi să îi alocăm pe alte proiecte care pot fi terminate până în 2023, astfel încât să nu riscăm să pierdem acei bani”, a afirmat Dan Vîlceanu, la finalul şedinţei de luni a Executivului.
Ministrul PNL a mai spus că au trecut câteva luni de când a început mandatul Guvernului Ciucă şi nu mai pot fi scuze oferite în ceea ce priveşte gradul slab de absorbţie a fondurilor europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Există într-adevăr o slabă absorbţie la Ministerul Muncii şi o slabă absorbţie la Ministerul Sănătăţii. Din punctul acesta de vedere aş fi profund recunoscător dacă cei doi miniştri s-ar apleca mai mult asupra acestor aspecte legate de fonduri europene, pentru că la începutul mandatului acestui Guvern toată lumea a înţeles anumite nefuncţionalităţi sau disfuncţionalităţi – că ai preluat mandatul, nu ţi-ai găsit toate documentele pe care trebuia le găseşti. În cazul Ministerului Sănătăţii am înţeles că nu se găsea PNRR pentru că era pe un stick. Acum toate aceste documente sunt la dispoziţie. Au trecut câteva luni şi evident şi eu, şi premierul şi toată populaţia României se aşteaptă să vadă progrese şi mai puţin scuze”, a completat Vîlceanu.
Acesta a mai precizat că nu i se pare o abordare serioasă ca un minister să ofere un răspuns privind proiectele pe fonduri europene de genul există două scenarii - ca acel proiect să fie finalizat şi ca acel proiect să nu fie terminat.
„În ultima perioadă am purtat comunicări cu ministerele şi vreau să vă spun că atunci când între în mod special de anumite proiecte şi primeşti răspuns că până la finalizarea exerciţiului bugetar, până în 2023, pratic, există două scenarii – să termini proiectul şi să nu termini proiectul. Mi se pare o abordare neserioasă. Nu vreau să intru în detalii de genul acesta, din partea cui am primit acest răspuns, nu vreau să creez polemică în cadrul Guvernului, şi din acest punct de vedere prefer să vorbesc la modul general. Cred că cel puţin în ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii e nevoie, pentru că sunt cele două ministere care din punct de vedere al absorbţiei stau cel mai prost şi asta se vede inclusiv la o scurtă privire asupra numărului de personal care este angajat în vederea atragerii de fonduri europene”, a mai explicat Dan Vîlceanu.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai afirmat că premierul Nicolae Ciucă acordă o importanţă deosebită absorbţiei fondurilor europene.
„Premierul este foarte concentrat pe absorbţie. Nu există nicio şedinţă de Guvern în care să nu îmi ceară să vin cu o informare privind absorbţia fondurilor europene şi să prezint stadiul privind negocierile în legătură cu viitorul cadru. De asemenea, fac o informare cu privire la modul în care sunt îndeplinite jaloanele în fiecare şedinţă de Guvern şi din acest punct de vedere evident că discutăm”, a mai spus Vîlceanu.
Întrebat dacă este dispus să îl ajute pe ministrul Muncii Marius Budăi cu optimizarea PNRR, în cazul în care acesta îi va solicita ajutorul, Dan Vîlceanu a răspuns: „Sigur, orice ministru care îmi cere ajutorul îl va avea, îl va primi. Nici nu se pune problema. Suntem colegi în Guvern”.
„Dar mă tem că dacă aş intra în discuţii legate de această optimizare, ea nu ar putea fi decât o optimizare a implementării PNRR, pentru că până la urmă cred că asta aşteptăm toţi. Sunt reforme extrem de benefice pentru populaţia României, inclusiv pe partea de pensii, vorbim de creşterea pensiilor mici şi eliminarea inechităţilor, adică să ai pensii pe bază de contributivitate, ceea ce îşi doreşte toată populaţia României. Bineînţeles că, dacă pot să dau o mână de ajutor, cu mare drag voi face acest lucru”, a conchis ministrul liberal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.