Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu a declarat, joi, despre Ordonanţa anti-speculă adoptată în Guvern, că le va permite să intervină şi să corecteze, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau ale prestatorilor de bunuri şi servicii. În situaţii de criză, Guvernul poate să stabilească prin hotărâre produsele de risc, evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului. Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni din zile, care poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni de zile.
UPDATE - „Actul normativ aprobat astăzi completează măsurile adoptate deja, pentru protejarea consumatorilor. ANPC va pune în aplicare dispoziţiile prezentei OUG în situaţia în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică (business to consumer)", a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Actul normativ are drept scop asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi o bună funcţionare a pieţei interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în situaţii excepţionale precum: stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, sunt considerate acţiuni speculative practicarea unor preţuri nejustificat de mari; limitarea, în mod nejustificat, a producţiei sau a vânzărilor; acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat.
Astfel, este definită în actul normativ aprobat astăzi de guvern, noţiunea de risc speculativ vizând acele situaţii în care apar majorări nejustificate de preţuri sau există un dezechilibru major între cerere şi ofertă pe piaţă, identificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma unor evaluări rezultate din controalele efectuate potrivit atribuţiilor sale, precum şi de alte autorităţi sau instituţii publice în funcţie de aria de competenţă, din oficiu sau la sesizarea structurilor asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.
Guvernul, prin HG, pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri, va identifica produsele, categoriile de produse sau serviciile esenţiale considerate în situaţii de risc speculativ, va detalia criteriile de evaluare, procedura de analiză, aplicare şi colaborare dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte autorităţi şi instituţii publice, precum şi procedura prin care pot fi consultate structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.
De asemenea, proiectul cuprinde şi o prevedere conform căreia ANAF va pune la dispoziţia ANPC şi Consiliului Concurenţei, cu celeritate, toate datele solicitate cu privire la întreprinderile care desfăşoară activitate pe teritoriul României, pe care le are la dispoziţie sau pe care le-a obţinut în urma controalelor efectuate în vederea aplicării prezentei OUG sau a celor efectuate potrivit atribuţiilor sale prevăzute în Codul de procedură fiscală, mecanismul de colaborare urmând a fi detaliat prin protocol care va prevedea modalitatea de schimb obligatoriu de date şi interoperabilitatea cu bazele de date ale ANAF şi respectarea principiilor protecţiei datelor cu caracter personal.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu, a afirmat că ordonanţa de urgenţă a fost adoptată în şedinţa Executivului.
El a precizat că anterior deciziei din Guvern, a avut loc o întâlnire între Consiliul Concurenţei, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, cu mediul de afaceri, organizată de Guvernul României, unde au fost exprimate de către mediul de afaceri temerile cu privire la eventualele consecinţe nefaste pe care le poate avea acest act normativ şi o parte din observaţii au fost preluate în textul OUG.
”Ca măsură de siguranţă suplimentară, Guvernul României a decis ca în hotărârea de guvern prin care se stabilesc produsele cu risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei şi alte instituţii, să fie consultat şi mediul de afaceri şi asociaţiile de protecţia consumatorului”, a spus secretarul de stat.
El a precizat că Ordonanţa prevede posibilitatea Guvernului României de a emite o hotărâre de guvern, în situaţii excepţionale, care sunt enumerate, mobilizare, stare de alertă, stare de urgenţă, de război, şi alte stări de criză, stabilite prin lege. În aceste situaţii limitative, de criză, Guvernul poate să stabilească prin hotărâre produsele de risc, evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului.
Hotărârea de Guvern va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni din zile, care poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni de zile.
Pascu a mai declarat că în sfera Consiliului Concurenţei se află acele distorsiuni din piaţă care apar în domeniul bussines to bussines, care afectează întreprinderile, pe când ANPC se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final.
”Sfera de protecţie gândită de noi este duală (..) Pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care, în anumite perioade de criză, pentru anumite produse, dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cerere artificială pe piaţă, în scopul revâzării la preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi tot în sensul bunei protejării bunei funcţionări a pieţelor, ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica o cerere artificială”, a spus vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu.
Un alt vector este protecţia consumatorului final, a precizat el, arătând că se referă la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, de condiţiile economice din astfel de perioade de criză, pentru o anumită categorie de produse sau servicii, specificate de Guvern.
Oficialul Consiliului Concurenţei a menţionat că Ordonanţa permite Guvernului să adopte în situaţii limitative prevăzute de lege, de criză gravă, o hotărâre de Guvern în care să precizeze o serie de produse sau servicii de risc. Lista va fi întocmită la recomandarea MInisterului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de criza care va veni.
”Ordonanţa ne va permite să intervenim şi să corectăm, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau a prestatorilor de bunuri şi servicii”, a mai spus Pascu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.