România şi Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România, transmite Ministerul Economiei.
UPDATE - “România face astăzi un pas uriaş înainte în dezvoltarea parteneriatului strategic pe care îl are cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energie, respectiv cooperarea în domeniul nuclear civil. Am promis, şi am dus la îndeplinire, o misiune strategică: Identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând ţări care fac parte din NATO, şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi. În plus, se creează cadrul unei ample cooperări între România şi SUA în domeniul nuclear civil. În acelaşi timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri şi pe canadieni şi francezi. Dovedim astăzi că se pot obţine parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voinţă politică şi muncă susţinută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum şi-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, paşii următori”, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- Faza de parafare reprezintă atingerea unui acord de principiu asupra textului si principalelor elemente ale dezvoltării proiectelor şi părţilor implicate, proiectul de acord urmând a fi transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naţionale, europene şi internaţionale.
- Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
- Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităţilor 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătire personal, cercetare şi dezvoltare.
- Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.
- Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.
- În ceea ce priveşte componenta de finanţare, SUA îşi exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation şi alte instituţii finanţatoare aplicabile şi disponibile din SUA care să sprijine finanţarea globală a proiectelor.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri la Washington DC un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Astfel, România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, dar şi în retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în anul 1996. Proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa.
”Astăzi, Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1”, a informat Ministerul Economiei.
Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul reciproc pentru securitatea energetică în regiune.
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri solicitase ]n luna mai companiei Nuclearelectrica (compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă) să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar cerea atunci şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat de ani de zile.
”Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni”, a declarat Secretarul Brouillette.
Potrivit Strategiei de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde euro.
”Astăzi, România face un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.
„Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va recondiţiona Unitatea 1 şi se vor construi Unităţile 3 şi 4, va contribui la independenţa energetică a României şi va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică. Proiectul va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
Acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic naţional al ţării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.
”Statele Unite şi România vor continua să consolideze relaţia noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administraţia Trump. În cadrul P-TEC, SUA şi România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic şi comercial”, mai arată Ministerul Economiei.
Cu cele două unităţi în operare (reactoarele 1 şi 2), Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din totalul producţiei de energie din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.