Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul propune ca bugetul pentru acest an să intre în procedură în Parlament pe 4 februarie, pentru a fi aprobat. El a adăugat că a avut mai multe solicitări către miniştrii şi anume să prezinte toate actele normative în vigoare cu impact bugetar pentru a vedea care pot fi puse în aplicare. Şeful Executivului a mai cerut miniştrilor să prezinte proiectele de investiţii pentru a vedea care să fie finanţate prioritar, preferabil în mare parte din fonduri europene pentru a nu fi pusă presiune asupra bugetului pe 2021. Prim-ministrul a mai afirmat că încă de anul trecut a precizat că nu va fi modificat Codul fiscal şi că nu se va umba la taxe, iar ţina clară a deficitului bugetar este de sub 3% până în 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE „Mediul de afaceri are din partea mea cea mai mare predictibilitate. Am spus că nu se va umbla la Codul fiscal. Nu umblăm la taxe. Totul merge înainte. În ceea ce priveşte strategia fiscal-bugetară, programul de guvernare spune foarte clar – vrem să reducem deficitul bugetar sub 3% în 2024. Avem deja o ţintă fermă, clară de care ne vom ţine. Am spus care este estimarea pe anul acesta – deficit de 7%. Acestea sunt detaliile pentru mediul de afaceri. Restul sunt detalii despre modul în care noi vom distribui banii în acest an. În acelaşi timp am vrut să vedem şi execuţia pentru anul trecut, să ştim exact cum au funcţionat măsurile pe care le-am luat. Am văzut că am prelungit o serie de măsuri anul trecut care erau în interesul mediului de afaceri. Deci eu cred că lucrurile merg în direcţia în care trebuie”, a explicat Cîţu.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Am început pregătirea pentru bugetul pentru anul 2021. Am făcut o solicitare fiecărui minister, o notă prin care a cerut o analiză a actelor normative în vigoare şi care au impact bugetar dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021 şi alte acte normative în vigoare care nu pot fi puse în aplicare din cauza unor necorelări normative. Fiecare ministru va trebui să vină cu o notă de prezentare şi cu soluţii. Al doilea lucru pe care l-am cerut miniştrilor este să facă analiză pe baza de raportare financiară. Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii.  Alocarea sumelor de la buget pentru aceşti operatori economici va fi condiţionată ferm de respetarea măsurilor menţionate în aceste memorandumuri. Al treilea lucru cerut de la minsitere este situaţia proiectelor de investiţii. Am văzut o practică prin 2016 ciudată – proiecte incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu, dar şi execuţia a fost proastă. Am cerut o listă a proiectelor şi cele din 2020, să vedem execuţia. Aceste liste vor fi trimise către Cabinetul premierului şi MFP. Pe baza acestor liste vom face prioritizarea şi vom bugeta aceste proiecte de investiţii pe anul 2021. Am făcut o notă pentru ca proiectele să fie finanţate prin fonduri europene ca să nu mai fie pusă presiune pe bugetul de stat. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie spre a fi aprobat. Până atunci vom face aceste liste”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.