Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a explicat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care a fost în primă lectură, are scopul de a crea „statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”. El a mai spus că în acest proiect de act normativ nu amenzile sunt de interes, neapărat, care sunt aplicate companiilor care fac acţiuni speculative, ceea ce este relavant sunt măsurile adiacente şi anume faptul că ANPC poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE „0,1 e ce avem în Legea Concurenţei Neloiale şi atunci pe asta mergem şi la ANPC. Ce este de înţeles, pentru că amenzile acestea nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă, dar ceea ce este important sunt măsurile adiacente, faptul că ANPC poate să oprească funcţionarea unei companii. Noi, Consiliul Concurenţei putem obliga companiile să îşi reducă stocurile sau să îşi reducă preţurile. ANPC poate să dispună şi confiscări. Deci vedeţi ansamblul. Nu ne interesează sancţiuni atât de mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele şi de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acţiuni speculative. Deci aceasta este diferenţa faţă de Legea Concurenţei unde am mers amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Vrem viteză. Mergem pe Legea Concurenţei Neloiale cu amenzile acestea mai scăzute, dar impactul mare vine din măsurile adiacente complementare”, a explicat Chiriţoiu, întrebat despre cuantumul amenzilor pentru companii prevăzut în proiectul de OUG.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Vom finaliza luni consultarea publică. Ce urmăreşte acest proiect de OUG? Să creeze statului un instrument pentru a intterveni în situaţia excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei. Şi în astfel de situaţii vom putea interveni. De implementarea acestui act normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei, în ceea ce priveşte relaţiile între agenţi economici, deci între companii, iar în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumatori, implementarea o face ANPC. Fiecare instituţie va merge, adică Consiliul Concurenţei şi ANPC mergem pe regulile noastre de funcţionare. Pentru Consiliul Concurenţei asta înseamnă cele din Legea 11 pentru Combaterea Concurenţei Neloiale, care este o lege cu proceduri mai rapide decât legea obişnuintă pe care o folosim noi, Legea Concurenţei, care are o durată mare de timp. De data această, ce ne interesează într-o situaţie de criză, de speculă, vrem reacţii foarte rapide şi atunci nu e un instrument bun Legea Concurenţei, unde ştiţi că o investigaţie durează undeva la doi ani. Avem nevoie de intervenţii mai rapide şi atunci mergem pe Legea Concurenţei Neloiale. Pentru aplicarea legii, va emite Guvernul, de la caz la caz, o hotărâre de Guvern”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, miercuri la finalul şedinţei Executivului.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
El a mai spus că acest proiect de act normativ va crea posibilitatea recuperării pagubelor şi urmăreşte viteză în această privinţă.
 
Nu ne interesează sancţiuni mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele şi de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acţiuni speculative. Vrem viteză. Mergem pe legea concurenţei neloiale cu aceste amenzi mai scăzute, dar impactul mai mare va rămâne din măsurile acestea complementare”, a completat Chiriţoiu.
 
Ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative s-a aflat, miercuri, pe agenda şedinţei de Guvern, în primă lectură.
 
Proiectul de ordonanţă prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei. Ordonanţa prevede şi sancţiuni, de la 0,01% - 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei.
 
Potrivit Guvernului, prezentul proiect de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcţionare a pieţei interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză. 

Articolul 1 arată că prezenta lege are drept scop asigurarea unei concurenţe loiale, cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe, pentru protejarea interesului legitim public şi/sau privat, prin aplicarea normelor de drept contravenţional, penal sau civil, după caz.

Dispoziţiile prezentei legi se aplică întreprinderilor şi persoanelor fizice, române sau străine, care săvârşesc practici de concurenţă neloială pe teritoriul României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.