Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi va investi în total peste 70 de milioane de euro, pentru programul său de dezvoltare a campusului universitar. UMF Iaşi împrumută 35,4 milioane de euro de la BEI, împrumutul acordat de către Banca Europeană de Investiţii fiind destinat renovării, modernizării şi construirii clădirilor universitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF Iaşi) împrumută 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru reabilitarea şi modernizarea clădirilor campusului universitar. Tranzacţia reprezintă primul împrumut extern al UMF Iaşi şi prima operaţiune a BEI în cadrul unei iniţiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România”, anunţă BEI.

 Împrumutul acordat de către Banca Europeană de Investiţii este destinat renovării, modernizării şi construcţiei clădirilor universitare. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi va investi în total peste 70 de milioane de euro. Proiectul îmbunătăţeşte infrastructura Universităţii pentru educaţie şi eficienţa energetică a clădirilor. Este al şaselea acord al Băncii Europene de Investiţii cu o universitate românească, acord care a ridicat valoarea finanţării BEI a învăţământului superior din România la peste 160 de milioane de euro.

Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, şi Manuel Dueñas, şeful sectorului public de împrumuturi al BEI pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, au reprezentat cele două instituţii la ceremonia de semnare desfăşurată în campusul UMF Iaşi.

Din 2019, BEI a acordat împrumuturi în valoare totală de 125 de milioane de euro altor cinci universităţi româneşti pentru investiţii în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a vieţii studenţilor.

„Suntem mândri să adăugăm UMF Iaşi, o instituţie de învăţământ cu o reputaţie şi o istorie impresionante, pe lista universităţilor susţinute de BEI, printre care se numără multe universităţi de prestigiu din Europa. Ne păstrăm angajamentul de a ne folosi resursele pentru dezvoltarea competenţelor înalte şi a învăţământului superior, elemente esenţiale pentru dezvoltarea unei economii inteligente, verzi şi durabile, sprijinind dezvoltarea României. Randamentul investiţiilor în educaţie – şi în special în educaţia universitară – este imens. Absolvenţii cu înaltă calificare sunt indispensabili pentru progresul social şi economic”, a declarat vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris.

Universităţile româneşti de medicină, în mod deosebit, aspiră să se alinieze cu omologii lor europeni, atât în ceea ce priveşte programele academice, cât şi activităţile de cercetare. Finanţarea BEI poate permite universităţilor româneşti să crească investiţiile necesare atât pentru infrastructura educaţională, cât şi pentru cea de cercetare. BEI sprijină deja Universitatea de Medicină din Bucureşti şi Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. De asemenea, BEI sprijină programele de dezvoltare ale campusului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a declarat că împrumutul reprezintă un vot de încredere în universitate.

„Semnarea contractului de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii reprezintă un moment important în evoluţia Universităţii de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi. Acest contract demonstrează în mod clar faptul că Universitatea noastră este sustenabilă din punct de vedere economic şi financiar, reflectând încrederea pe care partenerii europeni o au în capacitatea noastră de a gestiona resursele şi de a implementa proiecte de anvergură. Cu ajutorul acestor fonduri, vom dezvolta infrastructura Universităţii prin opt proiecte majore de investiţii. Printre acestea se numără construirea unei noi cantine şi a unei săli de sport, reabilitarea unui cămin studenţesc, esenţiale pentru bunăstarea studenţilor noştri. De asemenea, vom moderniza policlinicile stomatologice, asigurând astfel spaţii optime pentru învăţământul clinic al studenţilor de la Medicină Dentară. Fondurile vor susţine crearea Centrului de Cercetări Fundamentale şi a Centrului de Cercetări Materno-Fetale, ambele importante pentru dezvoltarea direcţiilor de cercetare ale Universităţii. Aceste centre vor oferi cadrul necesar pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare, aducând  beneficii pe termen lung întregii comunităţi academice”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

UMF Iasi a beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar şi tehnic din partea InvestEU, un program de colaborare dintre BEI şi Comisia Europeană. Experţii BEI şi consultanţii externi au oferit universităţii un un pachet complet de sprijin tehnic pentru pregătirea unei propuneri de finanţare bine argumentate, pentru a uşura accesul ulterior la finanţare.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Instituţia finanţează investiţii solide care contribuie la obiectivelor politicilor UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială şi teritorială şi sprijină o tranziţie corectă şi rapidă către neutralitatea climatică.

Grupul BEI, care cuprinde şi Fondul European de Investiţii (FEI), a semnat noi finanţări în valoarea totală de 88 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se aşteaptă ca aceste angajamente să mobilizeze circa 320 miliarde euro în investiţii, sprijinind 400.000 de întreprinderi şi 5,4 milioane de locuri de muncă.

Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanţează investiţii în combustibili fosili. Grupul vrea să îşi atingă obiectivul de a mobiliza 1.000 miliarde euro pentru a sprijini investiţiile în durabilitatea climei şi a mediului în deceniul până în 2030. Mai mult de jumătate din finanţările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum şi la un mediu mai sănătos.

Aproximativ jumătate din finanţările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcţionate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic.

În total, BEI a angajat finanţări de peste 19 miliarde euro pentru 193 de proiecte din România de la începutul operaţiunilor sale în ţară, în 1991. Rezultatele de anul trecut includ acorduri în valoare de peste 2 miliarde euro pentru facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare medie din România, inclusiv din agricultură, peste 1 miliard euro pentru energie durabilă şi resurse naturale sustenabile şi peste 1 miliard euro pentru oraşe şi regiuni durabile.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.