UniCredit a anunţat luni că şi-a majorat pachetul de acţiuni la banca germană Commerzbank la aproximativ 21% şi a depus o cerere de creştere a participaţiei până la 29,9%, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Banca italiană a achiziţionat acţiuni suplimentare la Commerzbank prin instrumente financiare, a anunţat luni într-un comunicat.

La începutul acestei luni, UniCredit a anunţat că a preluat un pachet de 9% din Commerzbank, confirmând că jumătate din această participaţie a fost achiziţionată de la guvernul german.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”UniCredit consideră că există o valoare substanţială care poate fi deblocată în cadrul Commerzbank, fie de sine stătătoare, fie în cadrul UniCredit, în beneficiul Germaniei şi al părţilor interesate mai largi ale băncii. Cu toate acestea, aşa cum a fost cazul UniCredit, un astfel de potenţial necesită acţiuni pentru ca acesta să fie cristalizat”, a spus banca luni.

Aceasta a adăugat că şi-a acoperit cea mai mare parte a expunerii la Commerzbank pentru a oferi UniCredit ”flexibilitate şi opţiuni depline fie de a-şi păstra participaţia, de a-şi vinde participaţia cu un dezavantaj redus, fie de a creşte participaţia în continuare”.

Următoarea sa mişcare va depinde de implicarea cu consiliul de administraţie şi cel de supraveghere ale Commerzbank, precum şi cu ”părţile interesate mai largi din Germania”, a spus banca.

Berlinul este un acţionar major al Commerzbank de când a injectat 18,2 miliarde de euro pentru a salva banca în timpul crizei financiare din 2008.

Oficialii guvernului german s-au întâlnit vinerea trecută pentru a discuta despre participaţia statului în Commerzbank. Ei au concluzionat că banca este ”o instituţie stabilă şi profitabilă” şi ”strategia sa este orientată către independenţă.

Guvernul federal va susţine acest lucru până la noi ordine, menţinându-şi participaţia”, a spus agenţi..

”Atacuri neprietenoase, preluări ostile nu sunt un lucru bun pentru bănci şi de aceea guvernul german s-a poziţionat în mod clar în această direcţie”, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz în comentarii publicate de Reuters.

Commerzbank a refuzat să comenteze în continuare situaţia.

Acţiunile Commerzbank s-au tranzacţionat cu 6,5% mai puţin în jurul orei 16:10 ora Londrei, în timp ce acţiunile UniCredit au scăzut cu 3%.

Statul german va juca probabil un rol cheie în orice potenţială preluare a băncii germane. Săptămâna trecută, CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, a declarat presei locale că ”ar fi o mişcare agresivă” ca firma sa să lanseze o ofertă de preluare nesolicitată pentru a cumpăra acţiunile altor investitori la Commerzbank, a informat Reuters.

Orcel a citat, de asemenea, ”încrederea” guvernului german în banca italiană drept motiv pentru care a putut cumpăra 4,5% din participaţia statului la Commerzbank.

Luni, UniCredit a remarcat că este prezent în Germania de aproape 20 de ani şi a subliniat importanţa unei ”uniuni bancare puternice” în Europa, ca fiind cheia succesului economic al blocului.

Analiştii speră că o mişcare din partea UniCredit va încuraja o consolidare transfrontalieră mai mare în sectorul bancar din Europa, care pare adesea mai fragmentat în comparaţie cu SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.