Uniunea Europeană urmează să îndemne Germania să facă mai mult pentru a reduce utilizarea echipamentelor Huawei în reţeaua sa 5G, atunci când Bruxelles-ul va publica un raport în zilele următoare, înaintea discuţiilor dintre Berlin şi Beijing, au spus două surse familiare cu problema, citate de Reuters.
Germania a întârziat implementarea setului de instrumente al UE de măsuri de securitate pentru reţelele 5G, convenit în urmă cu trei ani pentru a reduce utilizarea furnizorilor ”cu risc ridicat”, precum grupul chinez Huawei, din cauza preocupărilor legate de posibile sabotaje sau spionaj.
Oficialii UE vor critica probabil Germania şi câteva alte ţări pentru progresele insuficiente, atunci când vor prezenta a doua revizuire a setului de instrumente 5G, în zilele următoare, probabil vineri, au spus cele două surse.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ei vor critica, de asemenea, operatorii de telecomunicaţii precum Deutsche Telekom, a spus una dintre surse.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu poate decât să confirme că raportul va veni în curând.
Deutsche Telekom nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.
Un purtător de cuvânt european al Huawei, care a negat cu fermitate că echipamentul său ar putea fi folosit pentru spionaj sau sabotaj de către Beijing, a declarat că nu cunoaşte conţinutul raportului şi a reiterat că în cei 20 de ani de funcţionare în Europa nu a existat nicio înregistrare care să arate ”uşi din spate” în echipamentul său.
Dacă Germania îşi va înăspri atitudinea, aceasta ar fi o lovitură majoră pentru Huawei, având în vedere că este cea mai mare economie a Europei şi faptul că alţii i-ar urma probabil exemplul.
De asemenea, aceasta ar putea trimite Chinei un semnal că Germania ia măsuri serioase pentru a da prioritate securităţii în detrimentul intereselor economice şi că nu este o verigă slabă în Europa din cauza comerţului său dezvoltat cu superputerea în creştere a Asiei.
”Acesta ar fi cuiul în sicriu pentru Huawei în Europa”, a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight.
Este probabil ca problema să fie un subiect de criză în consultările guvernamentale dintre China şi Germania, care sunt aşteptate să aibă loc pe 20 iunie.
China a cerut ca Huawei să fie unul dintre punctele principale de pe ordinea de zi, a declarat una dintre sursele familiare cu chestiunea.
Ambasada Chinei la Berlin nu a răspuns la cererea de comentarii. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că nu comentează planurile interne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.