Serviciul Uber în România este 100% digital şi fiscalizat, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, însă partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor, au transmis reprezentanţii Uber România, după ce COTAR a anunţat că Fiscul urmăreşte şoferii Uber pentru a-şi plăti impozitele şi taxele aferente veniturilor câştigate anul trecut.
"Toţi partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite - numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile", au afirmat reprezentanţii Uber România.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat vineri că Fiscul vrea să recupereze de la şoferii care furnizează servicii de taximetrie în regim Uber taxele şi impozitele datorate pentru veniturile încasate anul trecut, începând deja demersurile de colectare, după ce a cerut la Uber Olanda documentele cu informaţii detaliate despre cursele efectuate.
Asociaţia a precizat că ANAF a cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări.
Mai mult, patronatul susţine că încă de joi, 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea.
"Pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber", menţionează reprezentanţii companiei care oferă servicii de taximetrie.
Aceştia au adăugat că sunt deschişi să colaboreze cu autorităţile, precum în Estonia şi Suedia, pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente.
COTAR susţine că, dacă ANAF va considera că legea trebuie aplicată prin confiscarea integrală a veniturilor nedeclarate, pentru o activitate neautorizată, toţi şoferii care au făcut transport în sistem Uber vor fi buni de plată şi îşi vor da seama că, practic, au făcut transport gratuit, pe banii lor.
"Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcţionat în regim Uber atât persoane fizice, cât şi firme. Încasările anuale sunt uriaşe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la UBER de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate”, a afirmat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Uber are la ora actuală peste 140.000 de utilizatori înregistraţi în România. Serviciile Uber sunt disponibile în Bucureşti, Cluj, Braşov, iar de miercuri şi în Timişoara.
Comanda unei curse Uber se face prin alegerea destinaţiei în cadrul aplicaţiei Uber de Android şi iOS, iar plata se realizează cu cardul înregistrat în aplicaţie.
Ca şi în alte regiuni ale lumii, Uber nu a scăpat nici în România de acuzaţiile de concurenţă nelegală. Cel mai grav incident a avut loc la Cluj, unde patru şoferi Uber au fost amendaţi cu câte 25.000 de lei şi li s-au reţinut plăcuţele de înmatriculare. Uber a acuzat atunci autorităţile de abuz şi a contestat decizia în instanţă.
Pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.