Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi că a intermediat un acord între Arabia Saudită şi Rusia pentru reducerea semnificativă a producţiei de petrol şi oprirea declinului preţurilor în contextul pandemiei de coronavirus. Preţurile petrolului au urcat în timpul tranzacţiilor cu până la 45% în urma informaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trump a declarat că a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi că se aşteaptă ca cele două ţări să reducă livrările de petrol cu 10 milioane de barili de petrol pe zi, o cantitate fără precedent, echivalentă cu 10% din producţia globală.

Liderul american a spus că reducerile de producţie at putea fi de până la 15 milioane de barili de petrol pe zi, dar nu a precizat dacă Statele Unite, cel mai mare producător de petrol din lume, vor contribui la aceste reduceri, o măsură care este interzisă de legislaţia americană referitoare la concurenţă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Tocmai am vorbit cu prietenul meu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, care a vorbit cu preşedintele Putin al Rusiei şi mă aştept şi sper că vor reduce livrările cu aproximativ 10 milioane de barili şi poate cu mult mai mult, ceea ce, dacă se va întâmpla, va fi extraordinar pentru industria de petrol şi gaze”, a scris Trump pe Twitter.

În ultimele trei săptămâni, cererea de petrol a scăzut la nivel global cu o treime, respectiv cu 30 de milioane de barili pe zi, în urma măsurilor de distanţare socială, pentru prevenirea extinderii noului coronavirus, care afectează în prezent circa 3 miliarde de oameni

Declinul uriaş al cererii a împins preţurile petrolului la cele mai scăzute niveluri atinse din anul 2002, aproape de 20 de dolari pe baril, afectând bugetele statelor producătoare de ţiţei şi dând o lovitură uriaşă industriei petroliere de şist din Statele Unite, care nu poate concura în condiţii de preţuri scăzute din cauza costurilor mari de exploatare.

Presiunile au fost amplificate de concurenţa pentru cota de piaţă dintre Arabia Saudită şi Rusia, după ce acestea nu au reuşit să se înţeleagă pentru prelungirea acordului de reducere a livrărilor, care a expirat la 31 martie.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat joi că Moscova nu mai intenţionează să crească producţia de petrol şi a spus că este gata să colaboreze cu OPEC şi cu alţi producători pentru stabilizarea pieţei.

Arabia Saudită, care este liderul de facto al OPEC, a cerut joi organizarea unei reuniuni de urgenţă a OPEC şi a producătorilor de petrol din afara organizaţiei, un grup neoficial cunoscut sub numele de OPEC+, pentru a ajunge la un acord corect pentru stabilizarea preţurilor ţiţeiului.

Nu este clar când ar putea fi organizată întâlnirea.

Trump se va întâlni joi cu şefi de companii petroliere, dar nu se ştie dacă vor fi discutate şi reduceri ale producţiei.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, era cotat în creştere cu 15%, la 29 de dolari pe baril, la ora 15:20 GMT (18:20 ora României), iar în timpul şedinţei a atins un maxim de 36,29 dolari pe baril.

Preţul petrolului american WTI a avansat cu 17%, la 24,4 dolari pe baril.

Chiar şi după creşterea de joi, cotaţia petrolului Brent este la mai puţin de jumătate faţă de nivelul de 66 de dolari pe baril la care a încheiat anul 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.