Organizaţiile transportatorilor au decis, într-o întlnire desfăşurată joi, să organizeze un protest la nivel naţional în 18 aprilie, la care ar putea participa zeci de mii de autovehicule, după ce Guvernul, Parlamentul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA, a anunţat, vineri, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Luni, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, declarase, pentru News.ro, că organizaţiile transportatorilor se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre un eventual protest la nivel naţional la care ar putea participa 40.000 de autovehicule, dacă Guvernul şi ASF nu trimit un răspuns clar până miercuri în legătură cu măsurile preconizate pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA
"Patronatele din industria transporturilor rutiere - COTAR, UNTRR, FORT, ARTRI, APTE, APULUM - au avut ieri, 17 martie 2016, prima întâlnire comună pentru organizarea unui amplu protest naţional în data de 18 aprilie 2016, după ce Guvernul, Parlamentul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu au venit cu nicio soluţie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA", se arată într-un comunicat remis News.ro de către COTAR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Transportatorii sunt nemulţumiţi de activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cer Parlamentului să demită conducerea instituţiei. Mai mult, o astfel de decizie a aleşilor ar putea chiar opri protestul transportatorilor.
"Patronatele din industria transporturilor rutiere solicită Parlamentului demiterea conducerii ASF şi numirea de urgenţă a altei conduceri care să vină cu soluţii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atât pentru transportatori, cât şi pentru persoanele fizice, până la data protestului din 18 aprilie 2016", se mai arată în comunicatul COTAR.
Principala nemulţumire a transportatorilor este scumpirea acelerată a poliţelor de asigurare a vehiculelor în ultimul an. În plus, transportatorii au evaluări diferite faţă de cele ale ASF în privinţa scumpirii RCA.
Datele publicate de către autoritate arată că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a crescut cu 42% faţă de nivelul din iunie 2015.
”Recent am văzut un alt exemplu. Proprietarul unui microbuz de 20 de locuri, care a plătit anul trecut, pentru 12 luni, un RCA de 3.000 de lei, a plătit acum 6.000 de lei pentru jumătate de an. Avem aici o creştere de 200%”, a precizat Ştefănescu, pentru News.ro.
În decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală, iar peste 10.000 de şoferi au blocat Piaţa Victoriei pentru a a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea semnificativă a tarifelor RCA.
"Ce a fost în decembrie, în Victoriei, a fost doar o încălzire. Dacă blocăm centura Capitalei, s-a terminat, nu mai intră şi nu mai iese nimeni din Bucureşti", a avertizat preşedinele COTAR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...