Principalele patronate din transporturi au înregistrat cererea oficială de miting pentru data de 15 septembrie, împotriva scumpirii poliţelor RCA, protestul urmând să înceapă la ora 9.00 şi să se desfăşoare în toată ţara, potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
După aproape un an de negocieri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pe fondul creşterii tarifelor RCA şi de cinci ori în unele cazuri, nemulţumirile transportatorilor au crescut în contextul în care părţile implicate nu au reuşit să ajungă încă la un compromis.
Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dacă protestul din 18 aprilie a fost anulat, cel programat pentru 15 septembrie va paraliza traficul în ţară. Protestul este organizat de COTAR, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.
“Din respect faţă de toate familiile cu copii mici, am avut în vedere evitarea datei de început a anului şcolar atunci când am stabilit data de 15 septembrie. Spre deosebire de anul trecut, protestul nu se va desfăşura doar în Bucureşti, ci va fi la nivel naţional şi este foarte posibil să se prelungească pe termen nedefinit”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Protestul va începe simultan în Bucureşti şi în principalele oraşe reşedinţă de judeţ, începând cu ora 9 dimineaţa.
Transportatorii au reamintit autorităţilor că au la îndemână cel puţin o soluţie prin care pot rezolva conflictul. Aceasta este legată de legea 21/1996, care permite Guvernului să intervină asupra preţurilor în cazul unui dezechilibru major între cerere şi ofertă, cum consideră transportatorii că există acum pe piaţa tarifelor RCA.
Acţiunile de protest anunţate acum două zile au început de marţi să fie resimţite în principalele oraşe din România, transportatorii circulând cu viteză redusă, claxonând şi având lipite pe parbriz mesajul “Protest RCA”.
Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA.
Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015. Transportatorii consideră însă că tarifele RCA au crescut şi de peste patru ori în această perioadă. Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...