Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica anunţă că va implementa un plan de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2024-2033 în valoare de 9,49 miliarde de lei, cu peste 2 miliarde de lei mai mult decât planul precedent.
”Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA va implementa un plan de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2024-2033, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în valoare de 9,49 miliarde de lei, cu peste 2 miliarde de lei mai mult decât planul precedent. Noul plan include proiectele de investiţii deja aflate în derulare, precum şi 12 proiecte noi, structurate pe 4 axe prioritare de dezvoltare: retehnologizare/modernizare RET, siguranţa alimentării consumului, integrarea producţiei din surse regenerabile şi din centrale noi în Dobrogea şi Moldova şi creşterea capacităţii de interconexiune”, anunţă compania.
Valoarea Planului de Dezvoltare a RET pentru perioada 2024-2033 înregistrează o creştere de 2,3 miliarde de lei faţă de valoarea planului precedent aferent perioadei 2022-2031.
Structura cheltuielilor de investiţii, din punct de vedere al obiectivelor prioritare urmărite, este:
- Lucrări de investiţii care au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente – 30% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată;
- Lucrări de investiţii care au ca scop integrarea producţiei din surse regenerabile şi din alte centrale noi – 28% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată;
- Investiţii planificate în vederea creşterii capacităţii de interconexiune – 26% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată;
- Investiţii destinate creşterii siguranţei alimentării cu energie electrică – 13% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată.
Astfel, compania îşi propune pentru următorii 10 ani proiecte de investiţii în valoare de aproape 2,7 miliarde de lei destinate integrării noilor unităţi de producţie de energie din surse regenerabile, atât din Dobrogea şi Moldova, cât şi din alte zone. Cea mai mare pondere a investiţiilor planificate pentru următoarea decadă o au proiectele pentru retehnologizarea şi modernizare reţelei electrice, respectiv aproximativ 2,9 miliarde de lei.
De asemenea, având în vedere obiectivul de interconectare de 15% pentru anul 2030, respectiv atingerea ţintei de 7.000 MW pentru capacitatea de schimburi transfrontaliere, proiectele de investiţii planificate în următorii 10 ani pentru creşterea gradului de interconexiune au o valoare de peste 2,4 miliarde de lei. Pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică sunt planificate investiţii de peste 1,2 miliarde de lei.
Din valoarea totală a Planului de Dezvoltare RET 2024 – 2033 de 9,49 miliarde de lei, structura de finanţare a proiectelor va fi: 66% tarif reglementat de transport, 17% venituri din alocare de capacitate şi 17% fonduri europene nerambursabile.
Ţinând cont de direcţiile prioritare de dezvoltare a Reţelei Electrice Transport, în planul pentru următorii 10 ani au fost introduse următoarele 12 proiecte noi:
- Modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 220/110/20 kV FAI;
- Modernizare sistem de comandă control protecţie în staţiile 400 kV Bacău Sud şi Roman Nord;
- Modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 400/220/110 kV Gutinaş;
- Reconductorarea Liniei Electrice Aeriene 220 kV Lacu Sărat – Fileşti – Barboşi – Focşani Vest – Gutinaş;
- Instalarea unui al doilea transformator 400/110 kV în staţia Suceava;
- Instalarea unui transformator 400/110kV în staţia Calea Aradului;
- Staţie nouă 400/110kV Botoşani de injecţie din LEA 400kV Suceava – Bălţi în RED;
- Mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Bucureşti Sud – Fundeni;
- Mărirea capacităţii de transport a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Braşov – Gutinaş;
- Transformator nou 400/110 kV Suceava şi două celule aferente de 400 kV, respectiv 110 kV;
- Realizarea celui de-al doilea circuit al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba şi lucrări conexe în staţia de 400 kV Nădab;
- Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş (RO) – Străşeni (MD).
Planul de Dezvoltare al RET pentru perioada 2024-2033 include proiecte de interes european care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană din următoarele clustere de investiţii: Proiectul 138 „Black Sea Corridor”, Proiectul 144 „Mid Continental East Corridor”, Proiectul 259 Ungaria - România şi Proiectul 341 North CSE Corridor.
În elaborarea Planului de Dezvoltare RET se ţine cont de necesitatea satisfacerii cerinţelor utilizatorilor, în condiţiile menţinerii calităţii serviciului de transport şi sistem a siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional în conformitate cu reglementările în vigoare.
La baza elaborării Planului de dezvoltare au stat Strategiile şi Politicile Guvernului României, obiectivele noii politici a Uniunii Europene pentru o Energie Competitivă şi Sigură, studii asigurate de CNTEE Transelectrica SA, strategiile şi politicile Companiei în domeniul cercetării şi inovării, digitalizării, managementului activelor şi eficienţei energetice.
Planul de dezvoltare a Reţelei Electrice Transport este elaborat pentru o perioadă de 10 ani şi se actualizează o dată la doi ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.