Toshiba a declarat joi că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului de investiţii Japan Industrial Partners (JIP) s-a încheiat cu succes, o înţelegere care deschide calea pentru conglomeratul industrial care se confruntă cu probleme financiare să fie retras de la bursă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consorţiul condus de JIP a preluat 78,65% din acţiunile Toshiba, în cadrul ofertei, ceea ce îi conferă o majoritate de peste două treimi, ceea ce ar fi suficient pentru a elimina acţionarii rămaşi.

Acordul readuce în proprietate japoneză producătorul de produse pornind de la electronice şi până la centrale electrice, cu o istorie de 148 de ani, după ani de lupte cu investitorii activişti din străinătate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Toshiba urmează să fie retrasă de la bursă încă din decembrie.

"Acţionarii activişti şi Toshiba au fost blocaţi unii cu alţii ani de zile. Această preluare permite ambelor părţi să scape de această confruntare", a declarat analistul Travis Lundy, de la Quiddity Advisors, care publică pe Smartkarma.

Toshiba a acceptat în martie oferta de cumpărare care evaluează conglomeratul industrial la 2.000 de miliarde de yeni (13,5 miliarde de dolari). Deşi unii acţionari au fost nemulţumiţi de preţ, Toshiba a susţinut că nu există nicio perspectivă a unei oferte mai mari sau a unei oferte concurente.

”Suntem profund recunoscători multora dintre acţionarii noştri pentru că au înţeles poziţia companiei”, a declarat directorul general al Toshiba, Taro Shimada, într-un comunicat de joi.

Toshiba ”va face acum un pas major către un nou viitor, cu un nou acţionar”, a adăugat el.

Toshiba a spus că relaţiile sale complexe cu diverse părţi interesate, inclusiv acţionari cu opinii diferite, au împiedicat operaţiunile de afaceri şi că o bază stabilă de acţionari ar ajuta compania să-şi urmărească strategia pe termen lung, centrată pe servicii digitale cu marjă mare.

JIP intenţionează să-l păstreze pe CEO-ul Shimada.

"Mă aştept ca perspectiva managementului şi a unor noi proprietari să îmbunătăţească moralul. Cu toate acestea, pentru a reuşi, managementul trebuie să poată spune o poveste mai bună investitorilor care ies din asta", a spus Lundy.

Deşi nu este bine cunoscută în străinătate, JIP a fost implicată în corporaţii de tip carve out şi spin-off-uri din conglomerate japoneze, inclusiv compania cu camere Olympus şi afacerea cu laptopuri a Sony Group.

Din 2015, Toshiba a fost lovită de scandaluri contabile, a suferit pierderi mari şi a fost aproape de a fi radiată. De asemenea, a fost cuprinsă de o serie de scandaluri de guvernanţă corporativă.

Consorţiul JIP include 20 de companii japoneze, conduse de producătorul de cipuri Rohm, firma de servicii financiare Orix şi Chubu Electric Power.

Aceasta va marca cea mai mare tranzacţie de fuziuni şi achiziţii din Japonia în acest an.

Japonia a fost singura piaţă majoră din Asia care a înregistrat o creştere a fuziunilor şi achiziţiilor în acest an, potrivit datelor LSEG.

Afacerile care implică capital privat au fost deosebit de active, inclusiv o cumpărare planificată de 6,4 miliarde de dolari a producătorului de materiale JSR, de către un fond susţinut de guvern.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.