Compania cu capital rusesc TMK-ARTROM SA Reşiţa, producător de ţevi de oţel, care este vizată de sancţiunile impuse în contextul războiului din Ucraina, riscă să îşi înceteze activitatea în contextul în care la 14 iunie expiră derogările dispuse de Agenţia Naţională de Administrate Fiscală (ANAF) în pivinţa acestei societăţi. Sindicatele cer Guvernului "să emită de urgenţă documentele necesare pentru a scoate societatea de sub regimul sancţionator pentru a împiedica încetarea definitivă şi ireversibilă a activităţii companiei" şi pierderea locurilor de muncă pentru 2.600 de salariaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de CNS Cartel Alfa, marţi, TMK-ARTROM SA Reşiţa "este în pericol iminent de a-şi sista activitatea, cu toate consecinţele dezastruoase, economice şi sociale” ale unui astfel de deznodământ, în contextul în care în 14 iunie expiră o decizie a ANAF prin care sunt acordate acestei firme derogări pentru a-şi putea desfăşura activitatea. 
 
Compania cu capital rusesc nu mai poate prelungi contractele de furnizare pentru energie electriucă şi gaz, care expiră luna aceasta, din cauza "reticenţei” furnizorilor, iar băncile au informat firma că 10 iunie este ultima zi în care vor face operaţiuni de plăţi şi creditare a conturilor societăţii, se arată într-o scrisoare trimisă de oficialii TMK-ARTROM premierului Nicolae Ciucă, ministrului Economiei, ministrului Finanţelor şi ANAF. 
 
"Până în acest moment Guvernul nu a emis nicio ordonanţă de urgenţă pentru a scoate societatea de sub regimul sancţionator şi chiar dacă s-ar emite în acest moment această ordonanţă, ar fi necesară o perioadă de timp pentru că atât autorităţile şi instituţiile publice, instituţiile financiar-bancare, cât şi societatea să implementeze această dispoziţie legislativă. Implementarea acestei ordonanţe ar fi imposibil să se realizeze în cele 5 zile lucrătoare care au rămas până la data de 14 iunie 2022, dată de la care nu mai există niciun fel de derogare şi societatea nu mai poate să îşi desfăşoare activitatea (aşa restricţionată cum este prevăzută în Decizia nr. 12/2022); (...) Furnizorii şi clienţii societăţii au încetat deja de astăzi să mai confirme tranzacţii cu societatea având teamă că după această săptămâna TMK-ARTROM va intra din nou în blocaj de plăţi, încasări, livrări, achiziţii şi că sub acest al doilea şoc ea va intră în colaps”, se arată în scrisoarea trimisă de TMK ARTROM autorităţilor române şi făcută publică marţi de sindicaliştii de la Cartel Alfa. 
 
Documentul citat susţine că daunele cauzate de un nou blocaj ar fi "imense” şi solicită de urgenţă prelungirea derogărilor aplicate până în prezent. 
 
Cartel Alfa arată că sindicatele susţin demersul societăţii cu capital rusesc. 
 
"Într-o perioadă de criză economică, când guvernul ar trebui să ţină cu dinţii de fiecare loc de muncă care asigură ocupare de calitate şi taxe la buget, lipsa de acţiune la nivel guvernamental reprezintă o crimă socială! CNS Cartel ALFA solicită guvernului să emită de urgenţă documentele necesare pentru a scoate societatea de sub regimul sancţionator pentru a împiedica încetarea definitivă şi ireversibilă a activităţii companiei şi pierderea locurilor de muncă pentru cei 2.600 de angajaţi ai intreprinderii precum şi ale sutelor de angajaţi ale căror locuri de muncă şi venituri depind orizontal de funcţionarea acestei companii”, transmit, la rândul lor, sindicaliştii.
 
În 24 martie, ANAF anunţa că a pus în aplicare prevederile art. 2 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr.269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru entităţile TMK ARTROM SA, TMK ASSETS SRL şi TMK EUROPE GMBH, controlate în mod indirect prin intermediul entităţii TMK STEEL HOLDING UNITED (CY), de către o persoana fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene. 
 
În conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014, ”se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entităţi sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în Anexa I”. Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare precum şi orice alte fonduri sau resurse economice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014. Ordinele Preşedintelui ANAF care vizează sancţionarea celor 3 entităţi au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.
 
„La solicitarea SC TMK ARTROM SA a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a şi b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru efectuarea de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a societăţii, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaţilor, plăţi către furnizori şi instituţii de credit. Plăţile sunt autorizate cu condiţia ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările şi completările ulterioare. Măsuri similare de derogare au fost adoptate şi în alte state membre UE”, anunţa ANAF la acel moment.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.