Gastrade anunţă lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis.
”Startul operaţiunilor comerciale din cadrul terminalului GNL (gaz natural lichefiat) Gastrade transformă oraşul Alexandroupolis într-o adevărată poartă energetică pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. Gastrade anunţă astăzi, 1 octombrie 2024, lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis. Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel european, regional, naţional şi local, terminalul fiind deţinut, proiectat, dezvoltat şi operat de Gastrade”, anunţă compania.
Acest proiect a fost conceput în urmă cu 15 ani de Dimitris Copelouzos.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Rezultatul unei ample colaborări, cu viziune de pionierat pentru momentul respectiv, proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală şi de Sud-Est, crescând decisiv rolul şi importanţa Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă ţări”, precizează compania.
Implementarea proiectului a început să se materializeze pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiţie (FID). În februarie 2023 a demarat în Singapore construcţia unităţii plutitoare de stocare şi regazificare a GNL (FSRU). FSRU a plecat din şantierul naval Seatrium la 26 noiembrie 2023, ajungând în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziţia sa permanentă. După finalizarea testelor de punere în funcţiune şi după emiterea a autorizaţiei de funcţionare din partea Ministerului Energiei şi Mediului din Grecia, în vara anului trecut, proiectul a fost adus în stare de funcţionare, permiţând oficial începerea operaţiunilor comerciale.
Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU, o conductă de gaze naturale submarină şi terestră care conectează FSRU la sistemul naţional de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova şi estul Ucrainei, precum şi către Ungaria şi vestul Slovaciei. FSRU, denumită „ALEXANDROUPOLIS” pentru a onora oraşul şi locuitorii, dispune de o tehnologie modernă, cu o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.
În prezent, 14 companii elene şi internaţionale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puţin în 2030. Demararea operaţiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează şi consolidarea iniţiativei Coridorul vertical, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.
„A fost nevoie de viziunea unei persoane, de cincisprezece ani de eforturi şi doi ani de pregătire tehnică intensivă pentru ca Grecia şi Alexandroupolis să găzduiască acest proiect intersectorial, cheie pentru domeniul energetic european. Terminalul GNL de la Alexandroupolis este mult mai mult decât un proiect comercial. Este dovada posibilităţilor pe care le are Grecia de a crea o infrastructură europeană capabilă să abordeze problemele actuale, oferind oportunităţi şi perspective pentru un viitor energetic mai bun şi durabil”, subliniază Elmina Copelouzou, acţionar şi fondator al societăţii.
Noua instalaţie de import de GNL, alături de terminalul GNL Revithoussa, cuplat, de asemenea, cu investiţiile DESFA pentru creşterea capacitatăţii de export a reţelei de gaze din Grecia şi iniţiative precum TAP, IGB şi Coridorul Vertical, consolidează şi mai mult infrastructura energetică şi interconectivitatea la nivel regional.
„Astăzi marchează începutul unui nou capitol în peisajul energetic al regiunii. Terminalul LNG Alexandroupolis, un concept vizionar, este o soluţie reală la provocările presante la adresa securităţii energetice şi diversificării surselor de aprovizionare în Europa de Sud-Est. Prin acest proiect, asigurăm accesul la surse de energie fiabile şi diverse, generăm noi oportunităţi economice pentru comunitatea locală şi consolidăm poziţia geopolitică a Greciei”, a declarat Konstantinos Xifaras, CEO DEPA Commercial.
Gastrade este prima companie elenă cu licenţă independentă pentru sistemul de gaze naturale. Gastrade studiază, proiectează, dezvoltă, operează şi exploatează infrastructura necesară pentru primirea, stocarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale.
Gastrade a dezvoltat şi va exploata sistemul independent de gaze naturale din Alexandroupolis.
Proiectul a fost cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin programele operaţionale „Competitivitate, antreprenoriat şi inovare (EPAnEK)” şi „Mediu şi schimbări climatice (PEKA)” din cadrul CRSN 2014-2020 şi, respectiv, 2021-2027.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.