Gigantul chinez al jocurilor video Tencent îşi resetează strategia de fuziuni şi achiziţii, pentru a se concentra pe preluarea unor participaţii majoritare la companii de jocuri video din străinătate, intenţionând ca prim expansiunea globală să compenseze creşterea lentă de pe piaţa din China, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tencent Holding a investit de ani de zile în sute de afaceri în curs de dezvoltare, în principal pe piaţa onshore. De obicei, a achiziţionat participaţii minoritare şi a rămas ca investitor financiar pasiv.

Cu toate acestea, acum caută în mod agresiv să deţină participaţiile majoritare sau chiar controlul la companii din străinătate, în special în activele de jocuri din Europa, au declarat pentru Reuters patru persoane care au cunoştinţă directă asupra problemei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Schimbarea vine pe măsură ce cea mai mare companie de jocuri video din lume după venituri se bazează pe pieţele globale pentru creşterea sa viitoare, ceea ce necesită un portofoliu puternic de jocuri de top, susţin sursele.

Noua strategie a Tencent indică modul în care titanii tehnologici ai Chinei caută să iasă din umbra reglementărilor, după doi ani de represiune şi incertitudine care au afectat vânzările lor pe piaţa internă şi au declanşat o vânzare masivă a acţiunilor lor.

În afară de sectorul de bază al jocurilor, Tencent caută, de asemenea, să cumpere active globale, în special în Europa, legate de aşa-numitul metavers, a spus una dintre surse şi o altă sursă cu cunoştinţe directe despre acest subiect.

Tencent a declarat pentru Reuters că a investit în străinătate de mult timp – ”cu mult înainte de orice noi reglementări” în China.

Tencent caută ”companii inovatoare, cu echipe de management talentate”, şi le oferă loc să se dezvolte independent, a adăugat compania, fără a detalia.

Alţi giganţi tehnologici, cum ar fi Microsoft, Sony şi Amazon, achiziţionează active de jocuri video şi proprietăţi intelectuale aferente, au spus trei dintre surse.

Directorul de strategie al Tencent, James Mitchell, a declarat, în august, că compania va rămâne activă în achiziţionarea de noi studiouri de jocuri în străinătate.

Accentul din ce în ce mai mare al Tencent asupra activelor şi pieţelor din străinătate este în contrast puternic cu ritmul său mult mai lent de încheiere a tranzacţiilor pe piaţa internă.

Din 2015 până în 2020, proprietarul aplicaţiei de mesagerie numărul unu din China, WeChat, a făcut 150 de investiţii în China în valoare totală de 75 de miliarde de dolari, comparativ cu 102 tranzacţii în valoare de 33 de miliarde de dolari pe pieţele externe, potrivit datelor Refinitiv.

În august, Tencent a raportat prima sa scădere trimestrială, parţial afectată de lipsa aprobărilor de jocuri în China şi de reglementări care limitează timpul de joc.

Veniturile din jocurile online au scăzut atât în ​​ţară, cât şi în străinătate, cu 1%.

Acţiunile sale listate la Hong Kong au scăzut cu aproximativ 60% în ultimii doi ani. În acest context, Tencent abia a făcut investiţii în China în acest an, faţă de 27 de tranzacţii în valoare de 3 miliarde de dolari în străinătate, arată datele Refinitiv.

Şi-a redus portofoliul parţial pentru a calma autorităţile de reglementare şi, de asemenea, pentru a înregistra profituri considerabile, au declarat surse pentru Reuters.

În septembrie, Tencent şi-a majorat pachetul de acţiuni la Ubisoft, într-o tranzacţie care a făcut din firma chineză cel mai mare acţionar al principalului dezvoltator francez de jocuri, cu un pachet de 11%, care poate fi majorat în continuare până la 17%.

Acordul cu Ubisoft vine imediat după ce Tencent a achiziţionat în iunie Sybo Games, dezvoltatorul de succes al jocului mobil Subway Surfer, cu sediul în Copenhaga, iar în august a luat un pachet de 16,25% la dezvoltatorul japonez  al ”Elden Ring”, FromSoftware.

Anul trecut, Tencent a declarat că va prelua dezvoltatorul britanic de jocuri video Sumo, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de dolari - una dintre cele mai mari tranzacţii ale sale externe, de la sfârşitul anului 2020.

În Europa, cu excepţia achiziţionării pachetului majoritar al Supercell, producătorul jocului de mobil ”Clash of Clans”, pentru 8,6 miliarde de dolari, în 2016, Tencent a renunţatde ani de zile, în mare parte, la tranzacţiile minoritare, inclusiv la achiziţionarea a 9% din firma britanică de jocuri Frontier Developments.

În alte regiuni, Tencent încearcă, de asemenea, să-şi sporească investiţiile şi să facă incursiuni mai profunde în Asia de Sud-Est, deoarece consideră că regiunea, care găzduieşte 650 de milioane de oameni, are potenţialul de a reproduce succesul boom-ului internetului din China, au spus două dintre surse.

Tencent are deja un hub regional pentru Asia de Sud-Est în Singapore, care găzduieşte afacerea sa internaţională de publicare a jocurilor.

De anul trecut, compania a subliniat în mod repetat că îşi propune ca jumătate din veniturile sale din jocuri să provină din afara Chinei, de la aproximativ 25% acum. Făcând acest lucru, compania a lansat în decembrie, în Singapore, un nou brand de publicare, numit Level Infinite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.