Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, afirmă că se aştepta la un aviz negativ din partea Consiliul Economic şi Social, dar şi la obiecţii în ceea ce priveşte proiectul bugetului de stat pentru acest an, el subliniind că bugetul se bazează pe cifre reale şi pe o economie solidă a României. Ministrul precizează că salariul mediu în România a depăşit nivelul înregistrat în unele ţări din regiune, iar Produsul Intern Brut per capita nu mai este ultimul la nivelul Uniunii Europene.
”Era de aşteptat, pentru că după ordonanţa de ajustări multisectoriale din decembrie este foarte multă nemulţumire în partea sindicală şi este cumva de înţeles că acest aviz a venit negativ, iar din partea oamenilor de afaceri de fiecare dată există o neîncredere faţă de stat în momentul în care încearcă să-şi planifice bugetul, mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat anul trecut, când după o planificare de 5-5,5% s-a ajuns la un deficit de peste 8,6%. Este de înţeles, dar în acelaşi timp acest buget se bazează pe cifre reale, pe o economie solidă a României, economie care demonstrează în regiune că această creştere constantă deja aduce şi o anumită prosperitate în România, aduce salariul mediu peste un nivel atins de patru-cinci ţări din această regiune şi am depăşit ţări cum este Ungaria, ne apropiem de Polonia, ne apropiem de ţări care au economie într-adevăr solidă, dezvoltată şi putem demonstra şi noi că România se înscrie în rândul ţărilor aflate în plină ascensiune în această regiune a Europei”, a afirmat ministrul Finanţelor, vineri seară, la TVR Info.
El a subliniat că Produsul Intern Brut per capita înregistrat în România nu mai este ultimul la nivel european, România fiind pe locul al şaselea sau al şaptelea de la coada clasamentului ţărilor Uniunii Europene.
Tanczos a reafirmat că bugetul se bazează pe prognoze rezervate şi realiste, iar cheltuielile statului trebuie să fie ”cumpătate” pentru a se putea încadra în deficitul de 7% şi pentru a demonstra şi investitorilor că România intră pe o curbă descendentă a deficitului.
Ministrul a subliniat că bugetul anului 2025 prevede ”investiţii solide, semnificative” în infrastructură, în sistemul sanitar şi în cel educaţional, el arătând că, spre deosebire de alţi ani în care se tăia de la investiţii şi se punea accentul pe consum, acum investiţiile de amploare se vor face.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.