Generaţia pasionaţilor de jocuri de noroc se schimbă, se digitalizează, dar jocurile online nu înlocuiesc sălile tradiţionale, în contextul în care acestea rămân atractive prin diversificarea activităţilor, a declarat, pentru News.ro, directorul de strategie al lanţului de săli Game World, Attila Török.
El consideră că există o schimbare de generaţii în cazul jucătorilor, iar jocurile online reprezintă un mediu complementar.
”Generaţia jucătorilor se schimbă, se digitalizează, iar pentru aşa-numiţii «millennials», se spune că jocurile clasice de tip slot nu ar mai fi la fel de atrăgătoare. Suntem adesea întrebaţi ce părere avem despre presupusa ameninţare pe care o are segmentul jocurilor de noroc online la adresa operaţiunilor tradiţionale – numite, în limbaj de specialitate, «land-based». Este adevărat că asistăm la o schimbare de generaţii a jucătorilor, însă datele efective, din teren, nu confirmă deocamdată supoziţiile. De fapt, jocurile online sunt un mediu complementar unde jucătorii pot avea acces la jocurile preferate şi nu înlocuiesc vizitele lor în cazinouri şi sălile de jocuri”, a explicat Attila Török.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El remarcă, în schimb, diversificarea serviciilor şi a opţiunilor de entertainment oferite de sălile de jocuri. Exemple în acest sens sunt includerea unor zone pentru vizionarea evenimentelor sportive şi pentru pariuri, terase pentru fumători, restaurante, organizarea de evenimente, promoţii interactive şi petreceri sau includerea în mixul de jocuri a celor mai noi modele de aparate, care înglobează tehnologii moderne şi oferă experienţe de joc inedite.
Un trend care se conturează în străinătate este şi cel al jocurilor care integrează elemente de tip skills-based, caracteristic gamingului, pentru a le oferi jucătorilor tineri, obişnuiţi cu jocurile pe calculator, genul de experienţă care le este familiară. Desigur, această diversificare face parte dintr-o tendinţă mai largă către îmbunătăţirea semnificativă a ofertelor de divertisment şi a nivelului de calitate a serviciilor oferite de sălile de jocuri, potrivit lui Török.
”Această calitate a serviciilor va continua să fie, din punctul nostru de vedere, principalul diferenţiator competitiv pe piaţă. Şi, pentru că am ajuns în acest punct, credem că piaţa locală va continua să se dezvolte într-un ritm relativ constant, cu excepţia segmentului online, care se află la început şi, prin urmare, va creşte accelerat. Industria a depăşit perioada crizei economice globale, demonstrându-şi capacitatea de a absorbi şocurile şi s-a adaptat perioadei actuale, caracterizată de instabilitate şi predictibilitate limitată. Vedem, în perspectivă, continuarea proceselor de maturizare şi de consolidare a pieţei, doi factori principali care acţionează în acest sens fiind capacitatea operatorilor de a creşte calitatea serviciilor oferite şi scalarea afacerilor prin investiţii semnificative”, a spus managerul.
Valoarea pieţei se apropie de 1,5 miliarde euro
În ceea ce priveşte radiografia generală a pieţei, există în prezent, după datele oficiale înregistrate la sfârşitul anului 2018, circa 274 de operatori de jocuri de tip slot machines, cu peste 67.000 de aparate instalate, cinci operatori de cazinouri, în jur de 24 de operatori de pariuri, 7 operatori de săli de bingo, 9 operatori de cluburi de poker şi circa 22 de operatori de jocuri de noroc online.
În total, companiile care operează în România jocuri de noroc au peste 40.000 de angajaţi. Cu privire la valoarea pieţei jocurilor de noroc din România, în absenţa cifrelor oficiale, este estimată o valoare de aproximativ 1,2-1,5 miliarde de euro anual, adică aproximativ 0,6-0,7% din PIB (2018).
Török consideră că piaţa jocurilor de noroc din România este una dintre cele mai stabile, mai reglementate şi mai stricte din punctul de vedere al respectării legislaţiei şi al protecţiei jucătorilor.
”Deşi industria jocurilor de noroc se confruntă cu o percepţie negativă destul de larg răspândită, realitatea este că acesta este un sector de activitate monitorizat şi controlat 24 de ore din 24 de autorităţi. În ceea ce priveşte segmentul în care activează Game World, respectiv jocurile de tip slot machines, trebuie spus că este unul dintre marii contribuabili la buget”, a spus managerul.
Conform datelor oficiale, contribuţia la bugetul de stat a sălilor de slot machines care activează pe teritoriul României a crescut constant în ultimii cinci ani, în 2018 fiind cu aproape 47% mai mare faţă de 2014, de la 2,34 miliarde lei la 3,45 miliarde lei. Numai taxele specifice de autorizare şi licenţă înseamnă peste 300 de milioane de euro anual în încasări la buget. Török atrage atenţia asupra lipsei de predictibilitate a modificărilor legislative, atât în România, cât şi la nivel european. De exemplu, abia transpusă în legislaţia naţională, cea de-a patra Directivă în domeniul combaterii spălării banilor va fi înlocuită de Directiva a cincea.
Modificări legislative reprezintă o provocare administrativă suplimentară
”E drept că dispoziţiile acesteia vin în ajutorul operatorilor de jocuri de noroc, oferind un grad sporit de protecţie din perspectiva monitorizării tranzacţiilor clienţilor ce provin din ţări terţe considerate de risc. Însă, pe de altă parte, aceste noi prevederi se adaugă celor care se referă la Regulamentul General privind Protecţia Datelor şi impun un efort considerabil din partea organizatorilor de a-şi adapta activităţile şi procedurile interne de lucru”, a spus managerul.
El atrage atenţia că aceste modificări legislative reprezintă o provocare administrativă suplimentară, dar sunt gestionabile.
”Mai dificil de gestionat sunt diversele iniţiative de modificare a cadrului legislativ care provin din alte direcţii decât dinspre reglementatorul pieţei, respectiv Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Sigur că de vină este imaginea – profund incorectă, cred eu – pe care o are industria. Trebuie spus cât mai des că sectorul nostru de activitate este unul în care banii sunt urmăriţi în timp real de către autorităţi, prin conexiuni directe la sistemele electronice şi IT ale operatorilor; în consecinţă, gradul de colectare a taxelor se apropie de 100%, în timp ce piaţa «neagră» (cum ar fi aparatele neautorizate instalate de regulă în săli mici din mediul rural) a ajuns la un nivel cu totul nesemnificativ”, spune reprezentantul Game World.
Bucureştiul găzduieşte, în perioada 3-5 septembrie, Entertainment Arena Expo, cea mai importantă manifestare a industriei de profil. Ajunsă la a 13-a ediţie, expoziţia reuneşte cei mai importanţi producători şi distribuitori de echipamente, jocuri de noroc online, mobilier pentru sălile de joc, componente si servicii auxiliare, precum şi oferte adaptate pentru piaţa jocurilor de noroc din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.