Suedeza Anna Bjerde este noul vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, informează instituţia într-un comunicat, în care arată că a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile ţărilor din Europa şi Asia Centrală de combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.
"Anna Bjerde, de naţionalitate suedeză, a devenit noul vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală la data de 1 mai 2020. În această funcţie, Bjerde va conduce activitatea strategică, analitică, operaţională şi de cercetare a Băncii Mondiale în această regiune", arată un comunicat emis luni de Banca Mondială.
Anna Bjerde preia această funcţie într-o perioadă extrem de dificilă pentru ţările care beneficiază de serviciile Băncii Mondiale. Pandemia de coronavirus a forţat multe ţări să depună eforturi uriaşe pentru combaterea efectelor grave asupra sănătăţii şi situaţiei socio-economice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pe fondul incertitudinii continue, ultimul raport al Băncii Mondiale privin situaţia din Europa şi Asia Centrală sugerează o serie de scenarii negative pentru această regiune, inclusiv o recesiune majoră în 2020, cu o creştere economică negativă între −4,4 şi −2,8%", arată banca.
Până în prezent, Banca Mondială a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile ţărilor din Europa şi Asia Centrală de combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.
"În calitate de Vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, voi colabora foarte strâns cu guvernele din ţările care beneficiază de serviciile noastre pentru a le ajuta să obţină rezultate solide în materie de dezvoltare, însă obiectivul nostru imediat este să diminuăm impactul pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra sănătăţii populaţiei şi economiei acestor state. Pe termen scurt, vom furniza instrumente simplificate de finanţare şi de politici publice care să contribuie la protejarea vieţii şi a mijloacelor de trai ale oamenilor. Pe termen mediu, vom ajuta aceste ţări să diminueze efectele economice şi fiscale ale crizei prin politici publice şi măsuri de finanţare adecvate", a declarat Anna Bjerde, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Începând din data de 2 aprilie 2020, a fost aprobată alocarea a unei sume de aproximativ 490 milioane de dolari care va fi distribuită pentru noi programe de reacţie în situaţii de urgenţă. În plus, s-a decis realocarea a unei sume de aproximativ 925 milioane de dolari care va fi redistribuită din proiectele şi împrumuturile existente, dar şi din finanţări suplimentare, pentru sprijinirea ţărilor care depun eforturi de combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.
Această finanţare este destinată achiziţionării de echipamente medicale, inclusiv a kiturilor de testare şi a ventilatoarelor pulmonare, precum şi consolidării capacităţii sistemelor de sănătate, inclusiv pentru pregătirea personalului medical şi pentru sprijinirea măsurilor de protecţie socială puse în aplicare pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabile persoane afectate de Covid-19. Mai multe ţări din regiune discută în prezent cu reprezentanţii Băncii Mondiale despre proiectele viitoare şi despre sprijinul necesar pentru combaterea impactul pandemiei.
Anna Bjerde a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Băncii Mondiale pe parcursul carierei sale de douăzeci şi cinci de ani. Anna Bjerde îi succede lui Cyril Muller, care a fusese numit vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală în iulie 2015.
Grupul Băncii Mondiale (World Bank Group) este una dintre cele mai importante surse de finanţare şi de expertiză pentru ţările aflate în curs de dezvoltare. În următoarele 15 luni, va aloca fonduri pentru sprijin financiar de până la 160 de miliarde de dolari pentru a ajuta mai multe ţări să-şi protejeze persoanele defavorizate şi vulnerabile, să sprijine mediul de afaceri şi să susţină redresarea economică, inclusiv 50 de miliarde de dolari din noile resurse ale IDA (Asociaţia Internaţională de Dezvoltare) sub formă de subvenţii sau alte finanţări acordate în condiţii foarte avantajoase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.