Statele Unite negociază cu Taiwanul vânzarea pentru prima oară a cel puţin patru drone sofisticate de supraveghere, de dimensiuni mari, au declarat şase surse americane apropiate discuţiilor, într-un acord care va amplifica probabil tensiunile cu China, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dronele de supraveghere SeaGuardian au o autonomie de 6.000 de mile marine (11.100 kilometri), cu mult mai mare faţă de autonomia de 160 de mile a flotei actuale de drone a Taiwanului.

În timp ce vânzarea vehiculelor aeriene fără echipaj uman a fost aprobată din punct de vedere tactic de către Departamentul de Stat, nu se ştie dacă oficialii americani au aprobat vânzarea dronelor cu arme ataşate, au spus mai multe surse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acordul trebuie să fie aprobat de către Congres, care ar putea să fie informat oficial cel mai devreme luna viitoare, au declarat două persoane. Congresul poate opta să blocheze acordul final.

Tranzacţia ar fi prima vânzare de drone după ce administraţia preşedintelui Trump a decis să meargă înainte cu un plan de creştere a vânzărilor de drone, în mai multe ţări, prin reinterpretarea unui acord referitor la controlul armelor la nivel internaţional, numit Missile Technology Control Regime (MTCR).

În timp ce armata Taiwanului este bine pregătită şi echipată, în principal cu echipamente americane, China are o superioritate numerică uriaşă şi se dotează cu echipamente avansate proprii.

Taiwanul a solicitat achiziţia dronelor militare la începutul acestui an, a spus una dintre persoane.

Statele Unite au trimis săptămâna trecută Taiwanului preţurile şi datele referitoare la disponibilitate, pentru un acord.

Un acord pentru patru drone, staţiile terestre, piesele de schimb, activităţile de training şi de suport ar putea valora circa 600 de milioane de dolari, potrivit vânzărilor anterioare. Ar putea exista şi opţiuni de achiziţionare ulterioară a altor drone, a spus una dintre persoane.

Taiwanul îşi întăreşte capacitatea de apărare în faţa acţiunilor tot mai ameninţătoare din partea Beijingului, cum ar fi exerciţiile navale şi aeriene regulate ale Chinei în apropierea Taiwanului.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington se afla la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, din cauza acuzaţiilor de spionaj, a războiului comercial, a epidemiei de coronavirus şi a Hong Kongului.

Pentagonul a anunţat că vânzările americane de arme către Taiwan vor continua.

China susţine că teritoriul Taiwanului îi aparţine, iar Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula auto-guvernată sub controlul său. Beijingul a denunţat sprijinul tot mai mare acordat de administraţia Trump Taiwanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.