Companiile americane se pot confrunta cu sancţiuni mai severe pentru abateri, dacă nu au politici privind utilizarea de către angajaţi a telefoanelor mobile personale şi a aplicaţiilor de mesagerie, a declarat vineri un oficial de top al Departamentului de Justiţie al SUA, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii federali vor examina politicile pentru astfel de comunicări de lucru ”neoficiale”, atunci când evaluează programele de conformitate, a declarat Kenneth Polite, procurorul general adjunct al diviziei penale a Departamentului de Justiţie, la o conferinţă a Asociaţiei Baroului American din Miami.

Noua directivă este cel mai recent semn al controlului guvernamental sporit asupra utilizării dispozitivelor personale şi a aplicaţiilor precum WhatsApp.

Agenţia va evalua modul în care companiile au elaborat politici privind utilizarea unor astfel de platforme şi cum au informat angajaţii asupra acestor politici.

Utilizarea unor astfel de platforme, inclusiv a aplicaţiilor de mesagerie efemere, poate complica investigaţiile guvernamentale cu privire la fapte greşite, dacă companiile nu păstrează înregistrările.

Aceasta este o problemă pe care procurorii o vor aborda în timp ce investighează faptele incorecte, a declarat Polite pentru Reuters, într-un interviu.

”În multe circumstanţe, companiile pur şi simplu nu au politici deloc în acest spaţiu. Pur şi simplu nu s-au gândit la provocările care apar prin păstrarea mesajelor de pe dispozitivele cu care angajaţii lor se lucrează în mod regulat”, a spus acesta.

Acest lucru ar putea însemna că procurorii vor solicita pedepse mai aspre atunci când negociază cu companiile pentru a rezolva acuzaţiile de infracţiuni.

Dar ar putea însemna şi pedepse mai mici pentru unii.

”Căutăm să recompensăm companiile care sunt deja atente la acest tip de probleme”, a spus el.

Din 2021, firmele de pe Wall Street au fost implicate în investigaţii ale Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare din SUA, un organism civil de reglementare, pentru a stabili dacă utilizarea de către angajaţi a unor astfel de platforme a încălcat regulile de păstrare a evidenţelor.

Aceste anchete au dus la sancţiuni mari pentru firme precum JPMorgan Chase, Barclays, Bank of America şi Morgan Stanley.

Mai recent, agenţia a deschis anchete similare asupra altor firme, inclusiv BlackRock Inc.

Noua directivă face parte dintr-o serie de modificări ale politicii Departamentului de Justiţie care vizează combaterea criminalităţii corporative şi încurajarea companiilor să fie mai proactive în raportarea abaterilor către guvern.

Orice companie care doreşte să rezolve o investigaţie din SUA va trebui să includă şi obiective de conformitate ca parte a compensaţiilor şi bonusurilor, a anunţat o altă politică nouă săptămâna aceasta.

”Vor fi obligaţi să ne raporteze anual despre proiectarea şi implementarea acelor politici”, a spus Polite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.