Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România şi-a reluat creşterea în 2019 comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% şi o valoare de 5,2 miliarde de euro, după ce în 2018, valoarea tranzacţiilor a consemnat un recul faţă de anul anterior, de 9,6%, până la 5 miliarde euro, arată un studiu realizat de echipa integrată de tranzacţii a PwC România şi D&B David şi Baias

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anul trecut au fost încheiate în total 215 tranzacţii, cu 26% mai multe decât în 2018 şi cu o valoare medie de 24 milioane euro. Din total, 14 operaţiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 milioane euro, iar 16 au avut valori cuprinse între 40 şi 100 milioane euro.

”Piaţa de M&A rămâne în continuare interesantă şi la un nivel ridicat atât valoric, cât şi din perspectiva numărului de tranzacţii. Deşi mai are de recuperat pentru a ajunge la recordul înregistrat în anul 2007, de 5,8 miliarde euro, suntem optimişti în privinţa perspectivelor de dezvoltare pentru că multe sectoare evoluează în direcţia consolidării, precum sectorul serviciilor medicale, cel financiar şi IT&C”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi lider consultanţã în afaceri PwC România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit raportului, cele mai dinamice sectoare în 2019 au fost IT&C, imobiliare şi farmaceutic/servicii medicale. Pentru 2020, este de aşteptat ca energia să fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate douã tranzacţii mari: vânzarea activelor grupul ceh CEZ şi ale companiei italiene Enel. De asemenea, sectorul farmaceutic şi al serviciilor medicale îşi vor continua consolidarea, marii jucãtorii fiind în continuã cãutare de achiziţii de jucãtori mai mici şi specializaţi.

”Pentru 2020 estimăm că sectorul tehnologiei va deveni din ce în ce mai atractiv, achiziţiile în acest sector generând o îmbunãtãţire semnificativã a produselor şi serviciilor, cât şi o creştere a eficienţei operaţionale. Astfel, companiile de tehnologie devin o ţintã predilectã de achiziţie pentru jucãtori din toate sectoarele de activitate. Companiile româneşti se aflã la momentul deciziilor strategice privind transformarea modelelor de business tradiţionale prin adoptarea tehnologiilor inovatoare”, a mai arãtat Dinu Bumbăcea.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice disponibile în legãturã cu tranzacţiile semnate şi/sau închise în anul 2019. Tranzacţiile care din diferite motive anunţate public nu au fost închise în 2019 şi tranzacţiile semnate în 2018 dar închise în 2019 nu sunt incluse în studiul pentru anul 2019. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit  metode de evaluare indicativã bazate pe comparabile, considerând influenţa modelului de business şi a industriei din care au fãcut parte respectivele companii.

În 2019, echipa integratã a PwC/ D&B David şi Baias a fost implicatã în mai multe tranzacţii, printre care vânzarea spitalelor Premiere şi OncoCard, vânzarea Optiplaza cãtre Innova, cumpãrarea RTC de cãtre Altex, cumpãrarea unui pachet de acţiuni SLS Cargo de cãtre Fan Courier şi tranzacţia dintre Eximbank şi Banca Româneascã.

D&B David şi Baias este societatea de avocaturã afiliatã PwC în România şi este parte din reţeaua internaţionalã PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocaţi în peste 90 de ţãri. Echipa D&B David şi Baias este alcãtuitã din 50 de avocaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.