Mai mult de jumătate din companiile farmaceutice incluse într-un studiu au raportat o scădere a rezultatului net pentru anul 2017, în timp ce 25% dintre acestea au înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă, iar 14% dintre acestea au înregistrat o pierdere mai mare de 20%, arată un studiu realizat de Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, ce indică o evoluţie pozitivă a veniturilor companiilor din acest sector de activitate, însă cu o profitabilitate într-o uşoară scădere.
Aproape jumătate dintre companiile analizate (46%) au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri şi doar 22% dintre companiile analizate au înregistrat un profit mai mare de 20%.
Acest studiu a agregat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 28,6 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ca puncte forte sunt specificate: evoluţia pozitivă a veniturilor, acestea crescând în 2017 cu aproximativ 4% faţă de anul precedent; ciclul de conversie al banilor este pozitiv la nivel consolidat (76,4% în 2016 şi 75,9 în 2017); peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiţii în anul 2017.
La capitolul vunerabilităţi se menţionează că mai mult de jumătate dintre companii (58%) au înregistrat o scădere a rezultatului net, ceea ce a dus şi la scăderea profitabilităţii consolidate. 46% dintre companiile analizate au gradul de îndatorare peste 80%, iar 31% prezintă un grad de capitalizare negativ.
Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% în 2017, în scădere faţă de anul precedent cu 0,5%.
Investiţiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ în alegerile companiilor din sectorul analizat în decursul anului 2017.
În urma analizei evoluţiei companiilor din acest sector de activitate, cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro, din punct de vedere al frecvenţei incidenţeor bancare, se observă faptul că aceasta a scăzut în prima parte a anului 2019 (până la nivelul lunii iulie) comparativ cu anii precedenţi, când frecvenţa incidenţelor bancare a fost în creştere (în 2016 – 2018, atât numărul incidenţelor bancare, cât şi numărul de companii care au înregistrat incidenţe bancare, au fost in creştere).
Datele reflectă totodată existenţa unui deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 – 2018), ce a atins maximum în anul 2018. Principalii parteneri ai României pentru export, din afara Uniunii Europene, sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, acestea trei reprezentând 55%.
„Companiile din sectorul Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice au crescut din punct de vedere al veniturilor, dar profitabilitatea a evoluat în sens invers. De asemenea, deşi la nivel consolidat se constată o îmbunătăţire a lichidităţii curente, prin scăderea lichidităţii numerar şi a celei imediate, putem deduce că firmele din acest sector încasează mai greu creanţele, aspect confirmat şi de creşterea zilelor de încasare. Pentru sectorul Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice se remarcă, din punct de vedere al comportamentului de plată, scăderea numărului de companii care au înregistrat datorii la bugetul de stat în ultimii doi – trei ani (ca în aproape toate sectoarele), dar menţinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indică menţinerea calibrului mare al companiilor care sunt publicate de către ANAF în listele cu obligaţiile restante. Totodată, a scăzut numărul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 milion euro care au înregistrat incidente in ultima perioada (două trimestre). În ceea ce priveşte dosarele în instanţă, anul 2019 ar putea reprezenta un minim pentru acest tip de acţiuni, în acest sector, dacă se menţine trendul din primele şase luni ale anului”, a declarat Nicoleta Marin, analist economic la Coface România.
Românii alocă achiziţionării de produse farmaceutice sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodăriei. Astfel, însumat, aceştia au cheltuit aproximativ 77 lei lunar pe parcursul anului 2018 pe produse medicale, aparate si medicamente. Această categorie de cheltuieli a fost depăşită de alte trei tipuri de mărfuri nealimentare: tutun, carburant şi îmbrăcăminte.
Din totalul de 1.662 companii active în anul 2017, Coface a analizat 212 de companii (circa 12,8%), dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, având ratingurile 4 sau 5. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii care au un risc mare de insolvenţă (ratinguri 1-3), respectiv 39% companii cu risc scăzut (ratinguri 6-10).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.