Starea pacienţilor cu forme medii de Covid-19 s-a îmbunătăţit după un tratament de cinci zile cu Remdesivir, medicament al companiei americane Gilead Sciences, dar tratamentul nu a redus semnificativ perioada de spitalizare a acestora, în timp ce administrarea timp de 10 zile nu a arătat vreun beneficiu, potrivit datelor unui nou studiu clinic, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicamentul, care potrivit unui studiu clinic anterior a redus perioada de spitalizare a pacienţilor cu forme grave de Covid-19, este folosit în prima linie a eforturilor de combatere a pandemiei.

Studiul clinic efectuat pe 600 de pacienţi, publicat vineri de Journal of the American Medical Association (JAMA), a stabilit că pacienţii cu forme moderate de Covid-19 trataţi cu medicamentul antiviral timp de 5 zile, au avut şanse semnificativ mai mari de îmbunătăţire a stării în anumite privinţe, cum ar fi dacă au avut sau nu nevoie de oxigen suplimentar, comparativ cu pacienţii care au primit tratament standard.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că importanţa clinică a beneficiilor pentru pacienţii respectivi este incertă.

Remdesivir este comercializat în prezent în cadrul autorizaţiei de urgenţă acordată de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu forme grave de Covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Gilead a solicitat în această lună autorizarea oficială a acestui medicament.

Rezultatele diferite ale studiilor clinice pentru remdesivir ”ridică întrebarea dacă discrepanţele sunt determinate de opţiunile adoptate în cadrul studiilor clinice, inclusiv populaţiile de pacienţi, sau dacă medicamentul este mai puţin eficace decât s-a crezut”, potrivit unui editorial al JAMA care însoţeşte studiul.

Noul studiu clinic pentru pacienţii cu forme moderate de Covid-19 a arătat că la 11 zile de la începerea tratamentului, 65% dintre pacienţii trataţi timp de 10 zile, 70% dintre pacienii trataţi timp de 5 zile şi 60% dintre pacienţii care au primit tratament standard au părăsit spitalul.

Efectele secundare observate mai frecvent la grupurile de pacieni trataţi cu remdesivir au inclus greaţă, nivel scăzut de potasiu în sânge şi durere de cap.

Editorialul JAMA afirmă că rămân întrebări importante referitoare la eficacitatea remdesivir, inclusiv care pacienţi pot beneficia cel mai mult de medicament, durata optimă a terapiei, impactul medicamentului asupra rezultatelor clinice şi efectul relativ al acestuia în combinaţie cu steroizi generici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.