Aproape 70% dintre proprietarii şi chiriaşii din piaţa spaţiilor de birouri consideră că epidemia de Covid-19 va continua să le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, primele semne de recuperare fiind aşteptate începând cu 2021, potrivit unui studiu realizat de Colliers International în rândul a 60 de proprietari şi a peste 100 de chiriaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Aproape 70% dintre proprietarii şi chiriaşii din piaţa spaţiilor de birouri consideră că epidemia de Covid-19 va continua să le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, primele semne de recuperare fiind aşteptate începând cu 2021, potrivit unui studiu realizat de Colliers International în rândul a 60 de proprietari şi peste 100 de chiriaşi. În timp ce majoritatea chiriaşilor se aşteaptă ca angajaţii lor să revină la birou până în toamnă, reprezentanţii pieţei de birouri îşi fac griji că impactul crizei epidemiologice pe piaţa imobiliară va fi cel puţin similar cu criza financiară din 2009", arată studiul.

Studiul Colliers International face parte dintr-o analiză amplă asupra pieţei imobiliare în ansamblu, bazată pe informaţii relevante ale factorilor de decizie din toate segmentele de piaţă, care vor fi prezentate în perioada următoare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

92% dintre chiriaşi se aşteaptă să revină la birou cel târziu în vara acestui an.

"Un sfert dintre chiriaşi se aşteaptă să îşi reia activitatea la birou chiar din luna mai, în timp ce 67% cred că acest lucru se va întâmpla pe perioada verii", potrivit studiului Colliers International realizat în rândul chiriaşilor, dintre care aproape 30% reprezintă companii cu peste 1.000 de angajaţi, având relevanţă în piaţa de spaţii de birouri.

Aproximativ 55% dintre ei se confruntă deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra activităţii pe fondul epidemiei de Covid-19, cei care sunt activi în domenii precum medical, comerţ cu amănuntul şi birouri de tip open space fiind cei mai afectaţi. Doar 16% spun că activitatea lor nu a fost afectată până în prezent şi 6% au înregistrat chiar un impact pozitiv într-o anumită măsură.

”Cei mai mulţi sunt afectaţi de reducerea veniturilor sau de faptul că au fost nevoiţi să amâne sau chiar să anuleze planuri de extindere, iar unii se confruntă inclusiv cu dificultăţi în lanţul de aprovizionare. În timp ce 84% dintre chiriaşi spun că echipele lor lucrează acum de acasă, revenirea la birou cât mai curând posibil reprezintă primul pas spre recuperare. Având în vedere nivelul actual de incertitudine, situaţia s-ar putea schimba în orice moment. O evoluţie pozitivă poate fi fezabilă, cu condiţia ca măsurile luate de guverne şi de băncile centrale să fie cât mai eficiente”, declară Sebastian Dragomir, partner and head of Office Advisory la Colliers International.

În timp ce un sfert dintre chiriaşi nu au o imagine clară asupra efectelor epidemiei de Covid-19 în ceea ce priveşte echipa, 41% se aşteaptă să păstreze numărul de angajaţi şi aproximativ 17% estimează chiar o creştere în acest an.

Cu toate acestea, 70% dintre chiriaşii care au participat la studiul Colliers International se aşteaptă la o tendinţă de scădere a chiriilor ca o consecinţă a efectelor epidemiei de Covid-19, dintre care 23% se aşteaptă la o corecţie majoră. Alţi 20% nu prevăd o schimbare la nivelul chiriilor, în timp ce niciunul dintre chiriaşi nu se aşteaptă la o creştere în acest sens.

De asemenea, 45% dintre proprietari se aşteaptă la o stagnare a chiriilor.

Majoritatea proprietarilor de spaţii de birouri mizează pe o piaţă stabilă, cu chirii în stagnare, însă 30% se aşteaptă mai degrabă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform studiului Colliers International desfăşurat în rândul proprietarilor de birouri care au portofolii diversificate de spaţii, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale.

Ofertele comerciale mai bune  ar putea preveni creşterea ratei de neocupare în rândul chiriaşilor care ar putea întâmpina dificultăţi în contextul actual. Mai mult de jumătate din proprietari spun că resimt deja efecte ale epidemiei Covid-19 şi 39% se aşteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi mizează pe rate stabile de ocupare.

Piaţa de birouri şi-ar putea reveni din 2021

Unii reprezentanţi din piaţa de birouri sunt îngrijoraţi că impactul crizei epidemiologice asupra pieţei imobiliare ar putea fi cel puţin similar sau chiar mai mare faţă de cel al crizei financiare de acum mai bine de un deceniu. Îngrijorarea este mai vizibilă în rândul chiriaşilor (75%) decât în rândul proprietarilor (38%), în timp ce restul respondenţilor sunt mai optimişti şi se aşteaptă la efecte mai uşoare.

”O revenire a pieţei de birouri este prevăzută începând cu 2021, ceea ce indică faptul că reprezentanţii pieţei de birouri se aşteaptă să treacă printr-o criză în formă de V. Altfel spus, lucrurile se vor înrăutăţi în perioada următoare, dar vor începe să se îmbunătăţească în următoarele 9 luni, pe fondul unui nivel ridicat de încredere în evoluţia pieţei locale. Mai precis, 44% din proprietari şi 52% dintre chiriaşi cred că vor reveni la nivelul de afaceri de dinainte de epidemia de Covid-19 începând cu 2021. Mai mult de o treime dintre proprietari şi chiriaşi sunt optimişti că o recuperare ar putea avea loc chiar începând cu a doua jumătate a acestui an, dar totul depinde de modul în care evoluează contextul epidemiologic şi de momentul când chiriaşii se vor putea întoarce la birou”, conchide Sebastian Dragomir, partner and head of Office Advisory la Colliers International.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.