În anul 2020, birourile vor fi cele mai tranzacţionate proprietăţi, iar cererea pentru spaţiile de birouri din Bucureşti va atinge un nivel record, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania Avison Young, broker independent de real-estate din Canada, care are o filială şi în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Datele studiului mai arată că în 2019 valoarea de investiţii imobiliare a ajuns la aproape 0,7 miliarde de euro, tranzacţiile cu spaţii de birouri reprezentând 71% din valoarea totală. În 2019, pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare tranzacţie imobiliară a fost încheiată de un investitor local.

”În România valoarea tranzacţiilor imobiliare înregistrată anul trecut a fost de aproximativ 0,7 miliarde de euro. La fel ca în anul precedent, segmentul spaţiilor de birouri a fost dominant şi a atras 71% din valoarea totală. Tranzacţiile cu spaţii de retail au cumulat 23%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu spaţii industriale şi logistice a rămas la un nivel similar celui din 2018”, se arată în comunicat.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Oraşele din afara capitalei au atras un volum investiţional cu 6% mai ridicat decât în Bucureşti. Cele mai active locaţii din punctul de vedere al tranzacţiilor finalizate au fost Bucureşti, cu 47% din valoarea totala a tranzacţiilor imobiliare, şi Cluj-Napoca (30%). Investiţiile realizate de entităţi de tip „family office” sunt o tendinţă clară, iar, în majoritatea cazurilor, astfel de investitori doresc să facă achiziţii cu o valoare de maximum 10 milioane de euro.

”În cazul în care bugetul lor depăşeşte această sumă, este de aşteptat ca apetitul lor pentru active mai mari să evolueze. În cele din urmă, ca şi în alte pieţe din Europa Centrala şi de Est, astfel de fonduri de capital privat pot duce la înfiinţarea primelor instituţii imobiliare locale”, a declarat David Canta, Managing Director Avison Young.

Stocul spaţiilor moderne de birouri din Bucureşti a crescut anul trecut cu peste 10%

Totodată, stocul spaţiilor moderne de birouri din Bucureşti a crescut anul trecut cu peste 10%, iar la finalul ultimului trimestru a depăşit 3,1 milioane de metri pătraţi. Cele mai active zone din punct de vedere al livrărilor de spaţii noi au fost cele din zona Centru Vest, urmate de zonele Vest, Barbu Văcărescu – Floreasca şi Piaţa Presei Libere – Bd. Expoziţiei.

”În prezent, sunt peste 400.000 de mp în construcţie, spaţii ce sunt programate pentru livrare în următorii doi ani. Cele mai active locaţii din punct de vedere al lucrărilor de construcţii sunt Barbu Văcărescu – Floreasca, urmate de zonele Nord şi Centru Vest”, se arată în comunicat.

În Bucureşti, cererea netă de spaţii de birouri a fost anul trecut de 297.000 mp, o creştere cu 34%, comparativ cu 2018.  Aproximativ 128.000 de mp de spaţii de birouri au fost pre-închiriaţi, reprezentând 43% din totalul cererii nete. Acesta este cel mai ridicat nivel de pre-închiriere înregistrat în ultimii 10 ani, potrivit studiului.

Din volumul cererii nete de spaţii de birouri înregistrat în Bucureşti în ultimii 5 ani, zona de Centru Vest a atras cel mai mare procent: 23%. Ea este urmată de zona Barbu Văcărescu – Floreasca (17%), respectiv zona Centru (14%). În 2019 companiile active în sectorul IT&C din Bucureşti au fost din nou cei mai activi chiriaşi, cu 41% din cererea netă. Per ansamblu, analizând cererea netă înregistrată în ultimii 5 ani, companiile din IT&C au închiriat peste jumătate de milion de metri pătraţi.

La finalul lui 2019, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti era de doar 9%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca continuă să înregistreze cea mai scăzută rată de neocupare (<1.5%).

”În 2020 cererea netă de spaţii de birouri din Bucureşti este prognozată să atingă un nivel record, ţinând cont de cererea netă înregistrată în 2016, de volumul mediu anual al cererii noi şi de suprafaţa medie pre-închiriată în ultimii cinci ani. Relocările din spaţii de birouri vechi, precum vile sau apartamente, în spaţii de birouri moderne, au crescut considerabil datorită disponibilităţii spaţiilor de calitate la preţuri de închiriere competitive şi ne aşteptăm ca acest trend să continue şi în 2020”, a declarat Louis Juhel, Associate Director Office Agency.

La finalul anului trecut, stocul modern de spatii logistice si industriale din Romania era de 4,6 milioane mp. În jur de 600.000 mp au fost finalizaţi, în proiecte de tip BTS (build – to – suit) şi de tip speculativ. În 2019 cererea netă de spatii industriale si logistice din România a fost de 460.000 de mp. Bucureşti a atras 58%, cu 270.000 mp tranzacţionaţi. Alte regiuni care au atras atenţia chiriaşilor au fost Slatina, Timişoara şi Oradea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.