Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 386,1 milioane de lei (86,5 milioane euro) scadente în 19 decembrie 2022, cu 23% faţă de nivelul anunţat al emisiunii, de 500 milioane lei, întrucât randamentul mediu anual pe care îl va plăti băncilor a urcat la 3%, de la 2,17% la licitaţia anterioară, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 601,75 milioane lei, cu 20% mai mult decât suma cerută de stat, însă valoarea atrasă a fost în final cu 36% mai mică decât cea oferită.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 3% pe an până la scadenţă, în urcare de la 2,17%, cât a fost randamentul la licitaţia anterioară.

"Ca urmare a incertitudinilor legislative (în urma adoptării legii privind darea în plată), diferenţa dintre randamentul titlurilor locale cu scadenţă în 2025 şi a celor ungureşti cu aceeaşi scadenţă (dar cu rating inferior) a atins un maxim istoric de 73 de puncte de baza", se arată într-o notă ING Bank.

Analiştii ING au precizat că randamentul titlurilor la 10 ani a sărit cu 7 puncte de baza, generând o creştere a pantei curbei randamentelor.

Aceştia au anticipat că randamentul aferent licitaţiei de joi se va situa la circa 3%, peste nivelul bid de închidere de miercuri, situat la 2,97%.

În aprilie, statul vrea să vândă titluri de stat în lei de 4,2 miliarde lei, nivel similar programului de emisiuni din martie, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,8 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care se vor adăuga 420 milioane lei din sesiuni suplimentare.

Finanţele a anunţat că va redeschide în cursul lunii şase emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la trei, patru, cinci, şapte, zece şi 15 ani, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.