Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 300 milioane de lei (66,6 milioane euro) scadente în 19 decembrie 2022, conform calendarului anunţat, la un randament mediu superior licitaţiei anterioare, de 3,2%, faţă de 3% în aprilie, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 601,8 milioane lei, dublu faţă de suma cerută de stat.
Rata cuponului este de 3,5%, iar dobânda acumulată pentru un titlu a ajuns la 74,59 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 3,2% pe an până la scadenţă, în urcare de la 3%, cât a fost randamentul la licitaţia anterioară, în condiţiile în care oricum crescuse de la 2,17%.
"Credem că randamentul maxim s-ar putea situa în zona a 3,20% (faţă de un randament bid de 3,13% miercuri). Desigur, perspectiva unor evoluţii negative în piaţă secundară şi astăzi ar putea duce la o cerere mai slabă, sugerând că este posibilă şi o licitaţie cu alocare parţială", anticipau economiştii ING Bank într-o notă transmisă în cursul dimineţii.
Aceştia au subliniat că panta curbei de randament a titlurilor de stat în lei a urcat miercuri în contextul în care randamentele scurte au fost aproape neschimbate, iar cele lungi au crescut cu aproape 3 puncte de baza.
"După mişcările negative semnificative în urma publicării minutelor Fed (randamentul obligaţiunilor SUA la 10 ani a urcat cu aproape 9 puncte de bază), ne aşteptăm să vedem şi randamentele titlurilor de stat locale mai sus", au precizat analiştii.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în mai titluri de stat în lei de aproape 3,65 miliarde lei, sub nivelul din aprilie, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,3 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 345 milioane lei din sesiuni suplimentare.
Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti au început să crească începând din luna martie, pe fondul riscurilor mai mari asociate cu politica fiscală a României în 2016, în special.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...