Ministerul Finanţelor nu a mai vândut marţi obligaţiuni de stat, prin licitaţie suplimentară la cea de luni, când a împrumutat 420 milioane de lei, cu 30% sub nivelul anunţat, la un randament mediu în creştere, iniţial fiind programate atrageri de 90 milioane de lei prin sesiune suplimentară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Finanţele au vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 420 milioane lei (93,8 milioane euro) scadente în 22 martie 2021, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,7%, în creştere faţă de nivelul de la precedenta licitaţie de titluri cu aceeaşi scadenţă.

Valoare anunţată a licitaţiei a fost de 600 milioane lei, iar oferta totală a băncilor a fost de 672 milioane lei, potrivit datelor BNR.

Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute doar 420 de milioane de lei, în condiţiile în care dobânzile solicitate de bănci au fost în creştere.

În 29 martie, la licitaţia precedentă pentru titluri de stat din aceeaşi emisiune, cu scandenţă în martie 2021, randamentul mediu anual a fost de 2,66%, iar cel maxim - de 2,67% pe an.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%.

Pentru sesiunea suplimentară de oferte necompetitive, Finanţele programaseră să împrumute 90 milioane de lei, însă nu a fost înscrisă nicio ofertă.

"Cererea totală a fost scăzută (pentru licitaţia de luni - n.r.), de numai 1,1 ori peste oferta. Interesul scăzut ar putea fi legat de limita de expunere, având în vedere că decontarea licitaţiei este cu câteva zile înaintea unei scadente mari de la finalul lunii. Pe de altă parte, este posibil că incertitudinile cu privire la Fed şi îngrijorările locale să fi avut un impact asupra sentimentului", se arată într-o notă a economiştilor ING Bank.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti au început să crească începând din luna martie, pe fondul riscurilor mai mari asociate cu politica fiscală a României în 2016, în special. 

În aprilie, statul şi-a programat să vândă titluri de stat în lei de 4,2 miliarde lei, nivel similar programului de emisiuni din martie, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,8 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care să se adauge 420 milioane lei din sesiuni suplimentare.
 
Ministerul Finanţelor a anunţat că va redeschide în cursul lunii şase emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la trei, patru, cinci, şapte, zece şi 15 ani, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.
 
Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.