Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 646,3 milioane de lei (145 milioane euro) în cadrul unei noi emisiuni cu scadenţa în 29 aprilie 2024, peste nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,63%, în scădere sensibilă faţă de ultima licitaţie cu o scandenţă apropiată, pe fondul cererii puternice din partea investitorilor, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Licitaţia de joi marchează debutul noii emisiuni pentru această scadenţă. Emisiunea cu scadenţa cea mai apropiată, 24 februarie 2025, a avut ultima licitaţie în 708 iulie, iar randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 3,22% pe an.

La noua emisiune lansată joi, băncile au obţinut un randament mediu anual de 2,63%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 2,65%, în intervalul estimat de analişti.

"Este probabil că încercarea participanţilor la piaţa de bonduri de a determina „preţul corect” să conducă la un diferenţial ridicat între randamentul mediu şi cel maxim, randamente ce se pot situa în intervalul 2,64-2,70%" se arată într-un raport al ING, publicat joi.

Cererea băncilor a fost solidă, de 1,7 miliarde lei. Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a luat în cele din urmă 646,3 milioane de lei, pe fondul cererii mai mari.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%.

În luna august, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat faţă de cel din iulie, când a atras 3,7 miliarde lei.

Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie şi 2,9 miliarde lei obligaţiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de până la 435 milioane lei prin licitaţii suplimentare de obligaţiuni, pentru ofertele necompetitive.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.