Statele Unite au inclus sancţiunile împotriva Rusiei legate de gazoductul Nord Stream 2 în proiectul de lege anual privind politica de apărare, au declarat miercuri doi consilieri din Congres, transmite Reuters.
Sancţiunile prevăzute în versiunea de compromis a Legii de Autorizare a Apărării Naţionale, convenită de parlamentarii din Camera Reprezentanţilor şi Senat, vor penaliza companiile care facilitează construirea conductei, inclusiv navele care contribuie la operaţiunile de instalare a conductelor sau care mută rocile de pe fundul mării.
De asemenea, sancţiunile vizează companiile care oferă asigurări sau asigurări secundare pentru construcţia şi certificarea conductei în Danemarca.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proiectul va deveni lege numai după ce va fi adoptat de ambele camere ale Congresului şi va fi semnat de preşedintele Donald Trump.
Proiectul Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, condus de grupul rus Gazprom, va dubla capacitatea conductei existente pentru a transporta gaze naturale pe sub Marea Baltică în Europa, prin Germania. Gazoductul ar ocoli Ucraina, care depinde de taxele de tranzit profitabile.
Gazprom şi Germania afirmă că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial. Cererea de gaze în Germania este în creştere, deoarece reduce dependenţa de energia nucleară şi cărbune.
Administraţia Trump şi parlamentarii ambelor partide consideră că gazoductul ar consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui Vladimir Putin asupra Europei. Administraţia Trump promovează, de asemenea, creşterea exporturilor de gaze naturale lichefiate ale SUA către Europa.
Susţinătorii sancţiunilor speră că măsurile vor împiedica Gazprom să folosească Akademik Cherskiy, o navă rusească de instalare a ţevilor, pentru a finaliza o ultimă porţiune de 99 de mile (160 km) a proiectului în apele daneze.
Purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Jens Mueller, a declarat că compania nu a evaluat încă detaliile proiectului de lege, dar că legislaţia va afecta direct sau indirect aproximativ 120 de companii din mai mult de 12 ţări europene.
"Depinde de guverne şi de Comisia Europeană să protejeze companiile europene de sancţiuni extrateritoriale ilegale", a spus Mueller.
Proiectul de lege include, de asemenea, o prevedere a reprezentantului Eliot Engel, un democrat şi lider al Afacerilor Externe al Camerei, care solicită notificarea aliaţilor înainte de impunerea sancţiunilor. Engel s-a opus proiectului, dar a afirmat că sancţiunile ar putea lăsa Rusia ”să scape”, lovind în acelaşi timp companiile europene care ajută proiectul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.