Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt, în valută şi monedă locală, la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, agenţia explicând că, deşi politica românească este în continuare turbulentă şi tot mai intervenţionistă, actualele sisteme de control sunt suficient de solide pentru a rezista tentativelor de amestec în independenţa instituţiilor. Potrivit Standard&Poor’s, amestecul politicului în instituţii erodează sistemele de control şi echilibru, întrucât politicile orientate pe termen scurt şi instabilitatea politică umbresc dezvoltarea economică, iar instabilitatea politică şi tentativele repetate ale Guvernului de a interveni în justiţie ar putea eroda independenţa unor instituţii importante, crea tulburări publice şi ar face tot mai impredictibile politicile economice, cu efect negativ asupra încrederii investitorilor străin
În plus, agenţia de evaluare anticipează că, deşi deficitele se vor menţine la un nivel ridicat ca urmare a politicii guvernamentale pro-ciclice, datoriile guvernamentale şi cele externe vor creşte doar treptat în următorii doi ani, prevenind o încetinire semnificativă a economiei.
Ratingurile sunt susţinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale şi al celei externe şi de perspectivele solide de dezvoltare. Cu toate acestea, agenţia estimează că PIB-ul pe cap de locuitor a fost de puţin peste 10.000 de dolari în 2017, al doilea cel mai scăzut din UE. Nivelul scăzut al veniturilor şi al bunăstării constrânge ratingurile, alături de deficitul bugetar, eficienţa scăzută a instituţiilor şi a guvernului şi incertitudinile politice.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit Standard&Poor’s, amestecul politicului în instituţii erodează sistemele de control şi echilibru, întrucât politicile orientate pe termen scurt şi instabilitatea politică umbresc dezvoltarea economică.
De asemenea, instabilitatea politică şi tentativele repetate ale guvernului de a interveni în justiţie ar putea eroda independenţa unor instituţii importante, crea tulburări publice şi ar face tot mai impredictibile politicile economice, cu efect negativ asupra încrederii investitorilor străini, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Agenţia mai notează că politca fiscală axată pe consum susţine convergenţa veniturilor, dar lipsa iniţiativelor de reformă structurală în infrastrutură şi educaţie ar putea frâna tendinţa de dezvoltare pe termen lung.
România a înregistrat o creştere economică puternică în ultimii ani, iar avansul recent a fost peste potenţial. Creşterea se va tempera însă în urma majorării dobânzilor şi a facilităţilor fiscale mai mici.
Ratingurile României ar putea fi îmbunătăţite dacă mediul instituţional se va stabiliza, iar guvernul va lua măsuri mai durabile pentru consolidarea bugetului şi reducerea datoriei guvernamentale. Calificativele ar putea fi înrăutăţite, în schimb, dacă politicile vor eroda instituţiile importante, vor provoca tulburări sociale şi vor reduce încrederea investitorilor. Alţi factori care ar duce la retrogradarea ratingurilor ar fi creşterea deficitelor guvernamentale, a datoriilor şi a costurilor dev împrumut.
Pentru 2018, agenţia anticipează o creştere a PIB de circa 4,3%, pe fondul normalizării consumului şi a moderării cererii pe plan extern.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.